Debian Etch: efectes col·laterals

El problema dels ponts i de les vacances és que a u li queda molt de temps de lliure, i, és clar, com que l’Ubuntu ja va “massa” suau, es busca entreteniments de més complexitat; com ara instal·lar la Debian Etch en una de les particions disponibles.
No havia instal·lat mai una Debian (ni crec que cap altra distribució) a partir d’un CD NetInst i descarregant de la xarxa la major part dels paquets. El NetInst només m’havia d’instal·lar un sistema base, però necessitava un guió per saber quins altres paquets em caldrien fins a construir un sistema més o manco complet, amb el KDE, el Xfce i el Fluxbox (el Gnome ja el tinc en la Feisty, i es tracta d’anar investigant nous camins). El guió el vaig trobar aquí, i em va resultar molt pràctic. Algunes coses les vaig ometre (no tenint cap escànner, no em feia paper el xsane, per exemple).
En acabar el procés (que em va semblar força lent, potser perquè estic acostumat a les instal·lacions fàcils i completes d’Ubuntu, potser perquè vaig definir uns repositoris una mica lents), vaig poder comprovar amb goig que la Debian funcionava a les mil meravelles, cosa que no m’esperava aconseguir tan fàcilment, perquè li havia aplicat un parell de detalls que, fins ara, no havia provat:

  1. Instal·lar el grub de la Debian en la seua partició /, de manera que, en el menú.lst de la Feisty, només havia d’afegir un petit paràgraf apuntant a aquesta partició.
  2. Fer que la Debian compartís la partició /home de la Feisty.

Aquests eren dos detalls que, uns dies abans, s’havien explicat en la llista Ubuntucat-info, i m’havien resultat molt interessants. El cas és que, gràcies a les explicacions dels companys de la llista, la Debian ha funcionat correctament des del primer moment.
La llàstima és que la Feisty ha deixat de carregar-se correctament.

Els efectes col·laterals

Per a sorpresa meua, quan he intentat tornar a engegar la Feisty, m’he trobat que, després de seleccionar-la des del primer menú del grub (ço és, des del seu, perquè és el grub de la Feisty el que continua instal·lat a l’MBR), i quan semblava que estava carregant-se correctament, s’ha aturat i a ha passat a una consola plena de missatges d’error (en anglès, per a més terror) i demanant-me que arreglara no-sé-què i que premés Ctrl-D per a continuar amb la càrrega.
Passat el primer moment de pànic, he començat a seguir pistes i més pistes, i he observat que no havia muntat ni la partició del /boot ni la del /home (quan vaig instal·lar la Feisty ho faig amb una partició per al /boot, una per a / i una per a /home, a més de la swap: ganes de fer experiments). Després de muntar el /boot i de fer Ctrl-D, la càrrega continuava i la Feisty acabava per funcionar correctament. Es tractava, per tant, d’algun problema que li impedia de carregar la /boot.
Com és natural, i sense coneixements detallats sobre el procés d’inici de GNU/Linux, he preguntat una vegada més a la llista i, com de costum, hi havia algú més experimentat que jo per a ajudar-me (gràcies, Cubells!).
El cas és que, després d’observar les UUID de les meues particions amb
$ ls -l /dev/disk/by-uuid/
i de comparar-les amb un dels missatges d’error (“la unitat amb UUID=”de5d8688-no-sé-quantos” ha desaparegut del mapa”) i amb el contingut del /etc/fstab, ha quedat clar que, en aquest arxiu, la línia que havia descrivia la partició /dev/hda5 apuntava a una UUID incorrecta. Només m’ha calgut corregir-la:

# /dev/hda5
# UUID=de5d8688-7615-419e-a99b-5670e0b0213c /media/hda5 ext3
defaults 0 2
UUID=e751008b-890f-4721-8bcc-5eeaad3e0c05 /media/hda5 ext3
defaults 0 2

i la Feisty ha tornat a arrancar sense problemes. I ara puc treballar amb els mateixos usuaris siga en la Debian, siga en la Feisty, i em mantenen les configuracions en totes dues. De moment.

Powered by ScribeFire.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s