Els que heu tingut la paciència de seguir aquest bloc durant els darrers mesos ja sospitareu que està relacionat amb el famós sistema operatiu dels pingüinets, el Linux (oficialment, GNU/Linux). Ubuntu és una distribució (com si diguéssim una “marca”, igual que un Land-Rover és una marca de cotxe) específicament pensada per a éssers humans, segons una autodefinició que no deixa de ser una mica humorística (hom diu que Linux és només per a informàtics, geeks i frikis: com si no fossin éssers humans, ells també!).
Ubuntu és senzill d’instal·lar (en mitja hora escassa tindreu instal·lat, no només el sistema operatiu, sinó la major part de les aplicacions que fareu servir normalment), estable (pantalles blaves? vinga, home!), fàcil de mantenir (les actualitzacions són gairebé automàtiques, però no només del sistema operatiu, sinó de tots els programes que hi tingues instal·lats) i facilíssim d’adaptar (oblideu-ves de piratejar programes: disposareu d’una base d’uns vint mil programes a només un parell de clics).
A mi, però, una de les coses que més m’atrau d’aquest sistema és el seu alt grau de traducció a la meva llengua: a diferència d’altres sistemes operatius de preus exorbitants (i altres inconvenients que ara no vull comentar) que menyspreen la meva llengua (i qualsevol llengua que no represente un mercat rendible), Ubuntu ve amb la major part de les interfícies traduïdes al català: menús del sistema operatiu i de la major part dels programes.
Hi ha, a més, tota una comunitat oficial d’Ubuntaires en català que dóna suport als debutants i que actua com un veritable servei d’assistència tècnica, una comunitat de voluntaris que comparteixen experiències i coneixements i, sobretot, comparteixen la visió d’un món on les tecnologies de la informació servisquen per ajudar les persones, no per control·lar-les i manipular-les com a 1984.
Si voleu conèixer una mica aquest món, ho podeu aquest dissabte, 20 d’octubre, a Olot o a Puçol: us esperem a la Gresca Gutsy! I sempre ens podreu trobar al wiki del CatalanTeam – Ubuntu (Comunitat d’Ubuntaires en català).
Powered by ScribeFire.
Estic a una festa friqui!
anda que si s’entera Bill Gates que esteu tots allà reunits!
Que vinga, que vinga! Que me’l deixen a mi! Els pingüinets al poder!
Passo ràpid, però no tant, doncs el 20 ja ha passat abans que jo. Conclusió: m’he perdut la festa. Consol: no ha estat el primer, ni estarà l’últim cop.
pd- m’apunto a l’agenda d’aprendre ubuntès, per un si d’allò… vaja, per si els pingüinets acabessin al poder. 😉
I taaaant, que acabarem fent-nos amb el poder, Pensador! Ja ho veuràs, ja ho veuràs! I n’haurà més festes, moltes festes de pingüinets! Ja li diré al Giorgio que t’avise amb temps…
Ja els hi podien posar noms més fàcils i rendibles comercialment parlant!
Aviat em faré de la colla del Linux. Vaig a comprar-me un ordinador i vull tenir-lo com a sistema operatiu (malgrat això, també em faré un apartat per al Windows XP).
La veritat és, Déric, que el nom “Ubuntu” no és gaire marquetinià. Això sí, el seu significat és bonic.
Benvingut al club, Dospoals! Ja has triat distribució? Ubuntu? Kubuntu? Xubuntu? Lliurex? Debian? Jo et recomane Ubuntu (faltaria més!), que té una comunitat d’usuaris molt activa, on sempre podràs trobar qui et done un cop de mà i t’ajude a solucionar els possibles dubtes o problemes.
Tot i el que et puguen dir alguns puristes, és una bona opció mantenir una partició per al Windows mentre et vas acostumant a les novetats i vas trobant els programes que necessites. Jo l’he mantinguda durant any i mig: aquest dissabte la vaig esborrar del mapa, ara només tinc Ubuntu al portàtil 🙂 .
Si tens algun dubte sobre el tema, ací em tens pel que necessites.