OLPC, o l’èxit d’un fracàs

Potser és massa aviat per assegurar que el projecte OLPC ha fracassat. És veritat que els successius retards, els intents de boicot, les sorprenents i de vegades absurdes entrades i sortides d’aliats, i, finalment, la quasi segura impossibilitat d’arribar a oferir aquestes màquines al preu quasi simbòlic de 100 $ (simbòlic per als qui vivim al “primer món”, però probablement una fortuna per als destinataris inicials d’aquests ordinadors), no responen a la imatge d’un projecte triomfador. Tanmateix, és innegable que OLPC, abans fins i tot d’arribar a completar-se, ha tingut un impacte inesperat en el mercat informàtic.
Des que, el 2005, Nicholas Negroponte va presentar el projecte OLPC, s’han produït una sèrie de canvis importants. El més cridaner és els fabricants d’ordinadors “normals” (o els fabricants “normals” d’ordinadors) han descobert un mercat que, fins aquell moment, ignoraven: el que podríem anomenar de màquines “mínimes” (pel que fa a la configuració) o “essencials” (perquè només poden fer les coses més bàsiques). El fabricants s’han adonat (per fi!) que hi ha molta gent que no es gastarà 1.200 € (més la quota mensual de connexió a Internet) en una màquina que només han de fer servir per navegar, per mirar el correu i, molt de tant en tant, per escriure algun document senzill; però que hi ha gent (i sembla que també és molta) que sí que es gastaria entre 200 i 500 € en una màquina més modesta que els permetés fer totes aquestes coses.
Així, en els darreres anys (crec que, sobretot, en el darrer any), hem assistit al naixement d’una oferta que, fins ara, no existia: per dotzenes es poden comptar, ara, els ordinadors, de sobretaula i portàtils, que no arriben als 600 € i que satisfan perfectament les necessitats habituals d’un usuari domèstic, d’un usuari no especialitzat i no professional.
Tot i això, no crec que el sector privat tradicional arribe, de moment, a cobrir el sector a què va dirigit l’OLPC, de manera que desitge molta fortuna als impulsors d’aquest somni i continue esperant el moment en què els europeus (i no només els americans, com fins ara) també podrem col·laborar-hi adquirint-ne un pel preu de dos.

Powered by ScribeFire.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a OLPC, o l’èxit d’un fracàs

 1. Rafael Carreras ha dit:

  No crec que el projecte hagi fracassat. El Negroponte sempre diu que es tracta d’un projecte educatiu, no d’un projecte per a vendre portàtils, així que si no arriben als 100$, tampoc no passa res. Total, se suposa que qui paga no és la població directament, sinó els governs.

  Però és cert que encara no s’arriba a les xifres que s’imaginaven a l’inici.

  I també és cert que els fabricants han arribat a la conclusió que no pot ser que els preus siguin sempre alts i comencen a sortir cosetes baratetes i maques, penso sobretot en l’EeePc. 🙂

 2. Giorgio Grappa ha dit:

  Tens raó, Rafael, havia oblidat que, en realitat, els tractes entre OLPC i alguns països (del 3r món o en desenvolupament, no anem a filar tan prim) van per aquest camí, que els governs paguen els ordinadors i els distribueixen (això esperem) entre els nens.

  Esperem que, si més no, s’arriben a les xifres de producció i de distribució que s’havien marcat com a objectiu; el tema dels costos, però, em pense que deu de ser molt difícil d’encertar, i més en un camp on tot canvia d’un dia per altre.

  Parlant dels EeePC, supose que ja hauràs llegit la notícia que ens ha arribat a la llista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s