Nostàlgia bitaire: GEM (de Digital Research)

Aquests dies m’he llançat a explorar noves possibilitats i m’he instal·lat el Kde 4.0. Més enllà d’alguna prova molt superficial, no havia tastat encara aquest escriptori: amb només 512 MB de RAM, preferisc opcions més lleugeres, com ara Xfce. Però la promesa d’una millor gestió de memòria m’ha animat a experimentar, i aquí estic, fent provatures i descobrint noves maneres d’organitzar la pantalla.

Entre les coses que més m’estan agradant (i n’hi ha moltes, però avui no pensava parlar del Kde, en realitat), està el magnífic Centre d’ajuda del KDE: no només s’hi troben, amb facilitat i amb una presentació còmoda i atractiva, els manuals dels programes, sinó que, a més a més, la quantitat de manuals traduïts al català em sembla molt alta (felicitacions a l’equip de traducció!).
Mirant de familiaritzar-me amb el procediments més bàsics d’aquesta interfície (amb Alt-Tab no canvia de finestra: com és possible?), he agafat el Centre d’ajuda i he buscat una introducció general ( Benvingut al KDE / Una guia ràpida de l’escriptori / Introducció / Introducció ), i quina no haurà estat la meva sorpresa en topar-me amb aquest fragment:

Assumim que ja esteu familiaritzat amb almenys una interfície gràfica d’usuari, per exemple CDE™, Geos™, GEM™, NeXTSTEP™, Mac®, OS/2™ o Microsoft® Windows®.

La memòria (la meva, no la RAM!) m’ha fet un salt en el temps. Corria l’any 1989 (crec). Els primers PC començaven a arribar-nos a un preu “gairebé” accessible i eren governats per un esotèric MS-DOS 3.21, pantalla negra i línia de comandaments on calia escriure una mena de “paraules màgiques” per fer qualsevol tipus de tasca. Sí, era màgic.


Els que accedíem per primera vegada a una d’aquelles meravelles (un 8088 amb 640 KB de RAM, disquetera de 5″25, disc dur de 30 MB, monitor de 13 polsades de fòsfor beix) no compreníem què era allò de “sistema operatiu”; com a molt, intuíem que era indispensable per al funcionament de la màquina, però li atribuíem una d’aquelles indispensabilitats inútils (com la dels polítics, per exemple, que ningú sap per a què serveixen, però que ni hi ha manera de llevar-se’ls de sobre). Encara trigaríem anys, molts anys, a sentir parlar de coses com UNIX, o com CP/M, o com GNU/Linux (els més picats de curiositat, és clar; la resta, s’han deixat arrossegar cap a Windows i allà s’estan, agafant tots els virus del món).

I, dins d’aquella pantalla negra, tan poc intuïtiva, tan esquerpa, descobríem GEM, una manera més amable de treballar que, disortadament, no disposava de molts programes, de manera que, fins l’adveniment dels primers Windows, continuàvem treballant sobre MS-DOS (Internet?, també trigaria molts anys; la forma de compartir programes més comuna era copiar disquets, cosa lenta i entretinguda, però que fomentava el contacte directe entre persones).


Us hi heu fixat? Allà hi havia totes les característiques d’un escriptori modern: la interfície gràfica, el ratolí, les finestres, els menús, les icones; fins i tot la icona de la paperera (que va ser objecte de litigi entre dues grans multinacionals: sembla un acudit!).

GEM, que va arribar a MS-DOS procedent de CP/M, va morir ofegat sota el pes de Windows i MacOS. Però, com passa sovint al món de la informàtica, la mort significa deixar de ser un programa comercial, en mans d’una empresa que obté beneficis pel seu lloguer (diuen que te’l vénen, però tu no n’ets més que un usuari autoritzat: el programa no és mai “teu”), i transformar-se en un projecte de programari lliure en mans d’una comunitat que s’hi dedica per amor a l’art (o, i em sembla una explicació molt més sòlida, per tal d’aprendre i de fer currículum). En el cas que ens ocupa, podeu trobar el projecte de OpenGEM, que ofereix versions de GEM que treballen sobre MS-DOS (o sobre algun dels seus clons lliures).

I tot açò, perquè buscant una combinació de tecles per passar d’una finestra a una altra en Kde… i continuo buscant-la!

——————————————————————

El logo de Kde 4 procedeix de la pàgina de l’equip de traducció al català.
Les imatges del GEM i de l’MS-DOS procedeixen de la Wikipedia.

Powered by ScribeFire.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en gem, kde4, nostàlgia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nostàlgia bitaire: GEM (de Digital Research)

  1. Anonymous ha dit:

    m’ ha agradat aixó que has dit de comparar el programari privat en lloguer, i el public en compra 😉

  2. Giorgio Grappa ha dit:

    Si llegeixes la lletra petita del programari privatiu, la que acceptem sempre sense llegir-la mai, veuràs que és així.Benvingut, <>Anònim<>.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s