
Amb només un parell de dies de retard respecte a la data prevista, avui ha sortit la Slax 6.0. Thomas Matejicek, després de mesos de treball i set versions candidates, ha anunciat, aquest tarda, la definitiva.
Per als que veníem utilitzat amb regularitat alguna versió anterior, es tracta d’un esdeveniment esperat i desitjat. Per als (pocs, supose) que no la coneguen encara, cal dir, en primer lloc, que es tracta d’una adaptació de la històrica Slackware especialment preparada perquè funcione des d’un CD o des d’un dispositiu USB. De fet, la seua mida minúscula (no arriba a 250 MB) la converteix en un recurs extraordinari per al llapis de memòria.
No penseu, però, que es tracta només d’una eina per a casos d’emergència, quan l’ordinador no arranca i cal engegar la màquina per solucionar problemes amb el vim o amb el fdisk. Res d’això: la Slax incorpora un entorn d’escriptori complet (Kde en la versió original; hi ha “sabors” amb escriptoris encara més reduïts i més lleugers, o sense cap escriptori) amb programes us permetran treballar amb tota comoditat (Firefox, Thunderbird, Abiword, Gnumeric) si en alguna ocasió ho heu de fer sobre alguna màquina que no dispose d’un SO com cal.
A més (us pensàveu que això era tot?), podeu personalitzar la vostra instal·lació amb una sèrie de mòduls que no són sinó un sistema de paquets perfectament adaptat a Slax. Per dir-ne només un, hi podeu trobar l’OpenOffice.org. A l’antiga pàgina oficial hi podeu trobar 2119 mòduls, convenientment agrupats per categories. Si no hi trobeu el vostre, a l’antiga web també hi trobareu les instruccions per crear el que necessiteu o per crear-vos una Slax totalment personalitzada.
Per si algú encara pensa que dur un sistema GNU/Linux en el llapis de memòria és cosa complicada, a l’abast només dels grans Jedis de la galàxia, m’he permès traduir-vos les instruccions d’instal·lació, tal i com apareixen en el post de la presentació oficial:
Aleshores, quines en són les novetats? En primer lloc, Slax ha estat llançada oficialment sota dos formats, ISO i TAR. Tal i com segurament coneixeu, el format ISO (etiquetat com a “Slax for CD”) és per ser enregistrat sobre un CD (preferiblement, un miniCD). Però, actualment, els CD estan gairebé obsolets; així, el format TAR (etiquetat com a “Slax for USB”) és per a tots aquells que necessiten executar Slax directament des d’un USB o des d’un disc. Simplement, descomprimiu (unzip) l’arxiu tar directament a la vostra unitat (al seu directori arrel, això crearà els subdirectoris “boot” i “slax”). Açò és gairebé tot; només us falta fer que la vostra unitat puga iniciar. Ho podeu fer navegant fins al directori “boot” i buscant bootinst.sh (si esteu en Linux) o bootinst.bat (si esteu en Windows). Executeu-lo. Al usuaris Linux els caldrà fer-ho com a root. L’script convertirà la unitat en iniciable.
Si esteu utilitzant “Slax for USB”, observareu que els canvis que hi feu son PERMANENTS. Sí, fins i tot si executeu Slax des d’un sistema de fitxers VFAT (gràcies a posixovl). Però un sistema de fitxers natiu Linux és sempre preferible, per descomptat. En aquest cas, no heu d’emprar bootinst.sh/bat, heu d’escollir liloinst.sh.
Sí, ja està, això és tot: no hi ha més instruccions. Bé, encara no les he posades en pràctica; demà us contaré si la cosa era tan fàcil com semblava.
Slax es presenta, per cert, localitzada a una sèrie de llengües que, a més d’extensa, és ben curiosa: català, croat, txec (l’autor és d’aquesta nacionalitat), danès, holandès, estó, finès, francès, gallec, alemany, grec, hebreu, hongarès, islandès, italià, lituà, noruec, neonoruec (nynorsk), polonès, portuguès, romanès, rus, eslovac, eslovè, castellà, suec i turc. Mmmm… No hi manca una?
Per a més informació:
- Web oficial
- Blog oficial
- Servidor ftp
- Servidor alternatiu (sembla que encara no hi són les noves versions)
- Antiga pàgina oficial (molt recomanable)
Powered by ScribeFire.
<>ATENCIÓ!!!!<>>>La instal·lació en USB no és exactament com s’explica en el fragment traduït. De tota manera, no és un procediment complicat; en un parell de dies o tres, espere descriure’l amb detall.
Moltes gràcies Jordi. L’he provada i m’ha agradat molt.>Quant a la instal·lació, jo he fet exactament el que hi diu i em funciona. Des d’una ubuntu:>cd /media/nomdeldispositiu/boot>sudo ./bootinst.sh>>i ja està llest per a iniciar des del dispositiu usb.
Doncs, no sé per què, a mi no em va funcionar i ho vaig haver de fer d’altra manera (em pensava que ho havia entès i traduït malament). Però aquest matí he tornat a mirar-ho i, la veritat, sí que hauria de funcionar. He de fer més proves!>>És una gran-petita distribució; gràcies a ella, puc treballar amb Linux quan estic en la feina 😉 .