Burro! Burro! Burro! (O com recuperar fotografies històriques, esborrades accidentalment)

Operació: passar les fotografies de la targeta de la càmera al disc dur.
Operador: un moniato, evidentment.
Problemes: tots.

Després d’haver copiat les fotografies a un directori del disc USB i d’esborrar-les de la targeta de memòria de la càmera, he procedit a classificar-les; dissortadament, m’he despistat i m’he carregat la meitat de les fotos de l’Stallman a la UAB. Per acabar d’adobar-ho, les he esborrades amb Maj-Supr (les del disc), de manera que no n’hi ha ni rastre a la Paperera: ai ai ai ai.
Passats uns instants de pànic (recordava haver llegit, quan començava a investigar el tema GNU/Linux, que recuperar fitxers esborrats era missió gairebé impossible), tire mà de sant Google i, en un plis plas, trobe un cabàs d’enllaços sobre el tema; en concret, aquest i aquest (simpàtica, la foto) em fan inclinar-me cap a Foremost; faig una ullada a la seua pàgina man i comprenc que la cosa no va a ser fàcil: Foremost treballa sobre arxius imatge, i no sobre directoris. Per sort, l’ordre dd em resulta familiar; em documente una mica més i, després d’instal·lar el programa, comence l’operació de rescat.

1 – Cree la imatge de la targeta de la càmera (és molt més petita que el disc USB; de fet, és la que portava la càmera quan la vaig comprar, 16 MB, cosa que em facilitarà la feina):

jordi@ubuntu-hp:~$ dd if="/dev/sdb1" of="rescat.dd"
29063+0 registres llegits
29063+0 registres escrits
14880256 octets (15 MB) copiats, 5,15496 segons, 2,9 MB/s
jordi@ubuntu-hp:~$

2 – Comprove que la imatge de la targeta ha estat creada:

jordi@ubuntu-hp:~$ ls *.dd -alh
-rw-r--r-- 1 jordi jordi 15M 2008-04-15 18:22 rescat.dd
jordi@ubuntu-hp:~$

3 – Cree un directori per a les fotografies rescatades:

jordi@ubuntu-hp:~$ mkdir recuperats
jordi@ubuntu-hp:~$

4 – Comence la recuperació:

jordi@ubuntu-hp:~$ foremost -t jpg -o recuperats i rescat.dd
Processing: rescat.dd
|*|
jordi@ubuntu-hp:~$

On: “-t jpg” indica el tipus d’arxiu a recuperar; “-o”, el directori on es guardaran els fitxers; “i” (vaja, no he posat el guionet i ha funcionat igual), l’arxiu a recuperar. La rapidesa de la resposta, que apareix en pantalla quan encara tinc el dit sobre la tecla ENTER, em desconcerta: haurà fallat tot el procés? Ho comprove:

jordi@ubuntu-hp:~$ ls recuperats
audit.txt  jpg
jordi@ubuntu-hp:~$

Un simple cat sobre audit.txt em mostra una prometedora llista de fitxers recuperats, i jpg resulta ser un directori ple de… fotografies! Les meues fotografies han ressuscitat! De fet, aquí teniu una de les fotografies rescatades:

Richard M. Stallman in concert

En resum: GNU/Linux és un sistema a prova de moniatos.

Blogged with Flock

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en desastre, fitxers, recuperació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s