Internet Explorer 8 i el secessionisme lingüístic (o com escriure sense accents)

La novetat: IE8

Arran de la sortida de l’IE8, el Carles Oriol ha publicat una comparativa sobre com passen el test Acid3 una bona pila de navegadors (des de GNU/Linux i des de Windows). Potser cal aclarir que l’Acid3 és un test que valora fins a quin grau un navegador concret respecta els estàndards d’Internet. I potser també cal aclarir (simplificant-ho una mica), que aquests estàndards es refereixen als llenguatges amb què es construeixen les pàgines web (html, xhtml, css, javascipt…).

Per a què serveixen els estàndards

Si algú no té clar per a què serveixen els estàndards i quina importància poden tenir a nivell de navegadors, li posaré un exemple més conegut: aquest text està escrit sota un estàndard ortogràfic definit per l’Institut d’Estudis Catalans i respectat per la major part dels usuaris del català escrit; gràcies a aquest estàndar ortogràfic, els parlants escrivim de manera molt similar, tot i que podem pronunciar de formes ben diverses. I així, escrivint tots sota el mateix estàndar (sota l’ortografia fabriana, bàsicament), ens entenem (o no; però, com a mínim, ens comuniquem).
És important l’ortografia? Ehem… Heu tractat de llegir un text sense accents, sense hacs, emprant la “b” on toca emprar una “v”? Sense signes de puntuació? A mi sempre em fa l’efecte d’anar llegint a trompicons (i això que, per la meva feina, hi estic acostumat, tristament).
De la mateixa manera que respectar les normes ortogràfiques facilita la comunicació entre els parlants de qualsevol llengua, respectar els estàndards dels llenguatges del web facilita la comunicació entre els usuaris de la xarxa. Tanmateix…

IE no compleix els estàndards

Tanmateix, si feu una ullada a l’article del Carles, veureu que, curiosament, les dues darreres versions del navegador de la Microsoft són els menys respectuosos amb els estàndards: IE7 no els respecta en absolut (s’inventa una ortografia tota seva), IE8 només els respecta en un 20 % (és com si només respectés la diferència entre la “b” i la “v”, però es passés pel forro la resta de normes). Dit d’una altra manera: la Microsoft no aprovaria l’ESO per culpa de la seva mala ortografia. I, tanmateix…

Però IE és el navegador més emprat

Tanmateix, l’Internet Explorer encara és el navegador més emprat: com és possible? Però… si són els pitjors! Bé, sí, són els pitjors; però el 90% de la gent compra ordinadors amb Windows i fa servir aquest SO, i Windows porta instal·lat Internet Explorer, i la major part dels usuaris ni tan sols saben que existeixen altres navegadors, ni molt menys que existeixen estàndards d’Internet ni que l’IE no els respecta; descobrir que no els respecta és tan difícil com sotmetre’ls al test Acid3, i aquesta operació és tan complicada com fer clic aquí. I, tanmateix…

Una situació kafkiana

Tanmateix, la gent sol dir coses com “aquesta pàgina només es veu bé amb l’Explorer, els altres navegadors no la veuen bé: els altres navegadors són una merda”: com s’arriba a una situació així? Bé, doncs, és fàcil: de la mateixa manera que els meus alumnes (els que no saben ortografia, vull dir) no saben llegir un text ortogràficament correcte i ben puntuat.
Tot és un cercle viciós (Explorer, FrontPage, Explorer, realitzadors web, Explorer…): Microsoft crea unes normes ortogràfiques pròpies, crea un navegador (IE) que les fa servir, crea un editor de documents HTML (FrontPage) que les aplica en la creació de documents web; el resultat és que les pàgines creades amb FrontPage (escrites amb “l’ortografia” secessionista de Microsoft) només es poden veure bé amb l’Explorer. Però la cosa va més enllà: Microsoft publica les seves normes ortogràfiques (la seva gramàtica) i els realitzadors de pàgines web, que saben que la major part dels usuaris naveguen amb l’Explorer (és a dir, “llegeixen” l’ortografia secessionista de Microsoft i desconeixen l’ortografia estàndard, “normativa”), acaben exercint el secessionisme “estandarístic”.
I, al final, els navegadors que respecten i apliquen els estàndards no poden mostrar bé (no poden llegir bé) aquelles pàgines mal escrites (que no respecten els estàndards); pàgines que, en canvi, l’Internet Explorer (que no respecta ni aplica l’estàndard!) mostra “bé”.

El futur que ens espera. O no

En resum: si continueu emprant l’Internet Explorer, acabareu escrivint sense accents. I fareu que la decisió de definir i establir els estàndards d’Internet deixi d’estar en mans d’un consorci internacional i neutre i passi a estar en mans del major monopoli del planeta.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en estàndards, Informàtica, internet, internet explorer, microsoft. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Internet Explorer 8 i el secessionisme lingüístic (o com escriure sense accents)

  1. Amadeu Sanz ha dit:

    Només perquè quede registrat, la beta pública de Safari 4 trau un 100/100 en l’Acid test.Salut.

  2. Amadeu Sanz ha dit:

    Se m’oblidava afegir que el símil que utilitzes amb el secessionisme és d’allò més inspirat. Molt bona.

  3. George Guinness ha dit:

    Em sembla que el Carles no tenia un Mac a mà per fer-hi proves, gràcies, <>Amadeu<>, per la informació!Aix, el secessionisme…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s