0 – Objectiu
Volia crear una mena de MultiLiveUSB, un USB amb diverses particions, de manera que cada partició allotgés una Live CD instal·lada amb UNetBootIN, i que es pogués, en arrancar des d’aquest USB, triar a quina partició volem accedir (o, el que és el mateix, quina Live CD volem arrancar).
UNetBootIN instal·la una Live CD en una partició i modifica l’MBR de la unitat perquè aquesta sigui la partició d’arrancada, ignorant-hi les altres. Així, cal emprar un gestor d’inici (del tipus Smart Boot Manager o Super Grub Disk) per poder triar amb quina partició arrancarà la unitat.
He observat, durant les primeres proves, que no puc instal·lar correctament Smart Boot Manager (en iniciar, em dóna el missatge d’error “SBMK bad!”, i no ho trobat la manera de superar-lo).
D’altra banda, amb Super Grub Disk, no puc iniciar les Live CD instal·lades a les particions lògiques, cosa que m’obliga a treballar només amb particions primàries. Per tal d’instal·lar el màxim de Live CD en cada USB (quatre), he optat per instal·lar Super Grub Disk de manera separada, en una petita targeta SD de 16 MB que tenia oblidada i que ara, amb un adaptador de targetes, esdevindrà utilíssima: em servirà per arrancar qualsevol MultiLiveUSB, així com per solucionar problemes amb l’MBR.
Em va pel cap que, no fa gaire, un company del Planet Ubuntu en català havia escrit sobre aquest mateix argument, però no he pogut trobar l’enllaç.
1 – Preparatius
El primer de tot és descarregar l’arxiu tar de Super Grub Disk per instal·lar-lo a la targeta SD.
També cal obtenir l’executable d’UnetBootIN, per instal·lar les Live CD a cada partició (com que es tracta d’un fitxer binari, només caldrà copiar-lo a un directori i donar-hi permisos d’execució).
I, finalment, caldrà obtenir les ISO que volem instal·lar a l’USB. Com que estem en “temporada alta d’instal·lacions ubuntaires”, jo he triat Ubuntu NBR i les versions catalanitzades d’Ubuntu, Kubuntu i Xubuntu (les dues primeres ja estan al servidor de Caliu; la tercera, l’he feta jo mateix, però encara no he pogut passar-li-la a ningú perquè la hi pengi).
Trobareu tots els enllaços al final de l’article.
2 – Instal·lació de Super Grub Disk en una targeta SD de 16 MB
2.1 – Preparació de la targeta
Connecteu la targeta al sistema. Si es munta automàticament, desmunteu-la. Després, amb fdisk (o amb cfdisk, o amb GParted), esborreu les particions presents i creeu-hi una en format ext3). Si voleu, per assegurar-vos, després també la podeu formatar amb:
$ sudo mkfs.ext3 -L "SuperGrubDisk" /dev/sdb1
Suposant que es trobi a /dev/sdb, és clar.
2.2 – Instal·lació de Super Grub Disk en la targeta
Descomprimiu el contingut de l’arxiu de Super Grub Disk (que, en el meu cas, es diu super_grub_disk_catala_usb_0.9667.tar.bz2) a un directori provisional. Hi trobareu un directori “boot”: copieu-lo a l’arrel de la targeta. Aquest directori només ocupa 1’6 MB, de manera que la targeta estarà gairebé buida.
Instal·leu la primera fase de Grub a l’MBR de la targeta, per fer-la arrancable, així:
$ sudo grub
grub>device (hd3) /dev/sdb
grub>root (hd3,0)
grub>setup (hd3)
grub>quit
$ sudo sync
Si no teniu una unitat de disc anomenada (hd3) i si la targeta es troba a /dev/sdb, hauria de funcionar.
Assegureu-vos que la targeta no està muntada i retireu-la. Ara compteu amb un Super Grub Disk que, no només us servirà per engegar el MultiLiveUSB al vostre gust, sinó que també és una eina utilíssima a l’hora de solucionar problemes d’arrancada relacionats amb la configuració de l’MBR.
3 – Instal·lació de quatre Live CD en un USB<
3.1 – Preparació de l’USB
Connectem la unitat USB (en el meu cas, era de 4 GB). Amb l’eina de la nostra preferència (fdisk, cdfdisk, GParted…), esborrarem les particions que hi hagi i en farem quatre, adequant-ne les mides a les ISO que hi volem instal·lar. Jo he creat la següent taula de particions:
Partició MB ISO prevista
/dev/sdb1 1300 Ubuntu-NBR
/dev/sdb2 900 Ubuntu-cat
/dev/sdb3 900 Kubuntu-cat
/dev/sdb4 900 Xubuntu-cat
Recordeu formatar-les com a FAT 16, tant amb la utilitat per particionar, com posteriorment amb:
$ sudo mkdosfs -F 16 -n "Ubuntu-NBR" /dev/sdb1
I així amb les quatre particions.
3.2 – Instal·lació dels quatre Live CD en les particions de l’USB
3.2.1 – Instal·lació d’Ubuntu NBR
No es tracta d’una ISO, sinó d’un arxiu img. Quan l’he instal·lat amb UNetBootIN (que l’ha tractat com si fos un floppy), no ha funcionat. En canvi, amb l’ordre dd ha funcionat a la perfecció; me he situat en el directori on es trobava aquesta imatge i l’he copiada a la primera partició de l’USB amb:
$ sudo dd if=ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img of=/dev/sdb1
3.2.2 – Instal·lació de les altres ISO
Les altres ISO, les he instal·lades seguint el procediment general amb UNetBootIN que es troba documentat per tot arreu.
4 – Procediment d’inici amb Super Grub Disk
He observat que el comportament de Super Grub és molt irregular: he pogut iniciar-lo des de la targeta SD tant en l’EeePC 701, com en l’HP Compaq nx6110. Després, en el primer, Super Grub ha pogut iniciar perfectament les quatre particions del MultiLiveUSB; en canvi, en el segon, Super Grub ha obtingut diversos errors quan intentava engegar les particions del MultiLiveUSB (error 13 i 18 de Grub).
Per sort, també he pogut solucionar aquest darrer problema: només he necessitat canviar la targeta SD per un simple CD amb Super Grub Disk, i he pogut engegar les quatre particions de l’USB.
Quan engegem Super Grub Disk, els passos a seguir (les opcions dels menús) són els següents:
- Super Grub Disk [aquest és automàtic, no cal prémer res]
- Super Grub Disk (NO HELP)
- Catala Super Disk Grub
- Arrancada Classic
- Arrancada Particio
- Arrancada Particio
- [Ara triem la unitat: (hd0), (hd1), (hd2)…]
- [Ara triem la partició concreta: (hd1,0), (hd1,1)…]
I, si tot ha anat bé, ara s’estarà engegant una de les Live Distro del nostre flamant MultiLiveUSB.
5 – Comentaris
Aquest sistema no funciona en màquines antigues (amb el Pentium III, per exemple, ho hi ha hagut manera); però això era previsible.
No entenc perquè Super Grub Disk ha arrancat bé des del HP Compac nx6110 (en targeta), però, en canvi, no ha pogut engegar les particions del MultiLiveUSB (i m’ha obligat a emprar el CD).
El procés d’engegada de cada partició és lent, requereix moltes passes dins de Super Grub Disk.
No sé si paga la pena tant d’esforç: després de tot, els USB ja van molt barats. Això sí, ha estat divertit barallar-m’hi 🙂 . De tota manera, una vegada disposes del Super Grub Disk (en targeta i en CD) i ja tens l’USB dividit en quatre particions, ajornar o substituir qualsevol de les distros que hi tens amb l’ajut de l’UNetBootIN és tan senzill com fer-ho sobre un USB normal.
6 – Enllaços
UNetBootIN
Smart Boot Manager
Super Grub Disk
Ubuntu NBR
Caliu FTP
Afegit el 27 d’abril de 2009, 10.00
Estic provant-ho sobre un Benq fet a mida, que té només un mig any de vida. Porta una placa base P5GC-MX/1333 d’ASUSTeK Computer INC. i una BIOS d’American Megatrends Inc., versió 0312, datada el (01/30/2008).
No he pogut iniciar el Super Grub Disk de la targeta, però ho ha fet normalment des del CD; d’aquí, he pogut accedir al MultiLiveUSB i iniciar el Kubuntu-cat, amb que estic treballant ara mateix. Suposo que les altres Live també funcionaran bé, però no crec que em doni temps a provar-les.
Podem concloure que si la màquina disposa de lector de CD és millor començar directament amb el Super Grub Disk en aquest format? Bé, un parell de casos no són un gran estudi estadístic; si hi féu alguna prova, ja em contareu com us va.
Afegit el 27 d’abril de 2009, 10.15
(Sobre la mateixa màquina, però ara des del Live d’Ubuntu NBR.)
He observat que, abans d’iniciar amb el Super Grub Disk, en aquesta màquina cal entrar a la BIOS i establir la unitat USB (que ja ha d’estar connectada) com a primera unitat; si no és així, el Super Grub no ens la mostrarà i no podrem accedir a les seves particions.
Després de tot, el procés continua resultant complicat, exigeix molt de l’usuari. De segur que hi ha alguna manera més còmoda i més efectiva de fer tot això.
Afegit el 28 d’abril de 2009, 09.25
Seguint el suggeriment de Paco, he descobert que podia crear una imatge de l’USB complet amb:
$ sudo dd if=/dev/sdc of=multiliveusb.img
I suposo que podria copiar-la a un altre USB, amb l’única condició que fos de mida igual o major a la de l’original, amb:
$ sudo dd if=/dev/sdc of=multiliveusb.img
Hi ha dos petits problemes: el primer, que encara no he provat aquest segon procediment (i en aquest moment no tinc cap USB lliure d’aquesta mida); el segon, que no sé on penjar un arxiu tan gran. De moment, el portaré la Jaunty Festa que farem a l’IES Nicolau Copèrnic de Terrassa, per si algú s’atreveix a provar-lo.
Powered by ScribeFire.
Realment fantàstic
Crec que amb el temps anirà tot per USB i el CD anirà oblidant-se….
lamentablement per als amants de la música que ja em patit prou del vinil al cd…jajaj
Salut!
Jo ho vaig intentar… enhorabona!
Podries penjar una imatge iso amb aquesta instal·lació!
Em sembla que d’ací no res podràs deixar de banda l’educància 😉
Si encara et quedaven dubtes sobre la teua condició de debutant ja pots anar oblidant-los… MESTRE!
Gràcies a tots, companys!
<>Kukat<>, vols dir que els vinils no tenien el seu encant, amb aquell soroll a fregit tan deliciós? 🙂
<>Paco<>, m’anava pel cap que havies estat tu qui n’havia parlat, però no he trobat l’enllaç; ens el podries copiar aquí?
Mmmm… Es pot fer una iso de quatre particions a l’hora? Això no ho he provat mai!
<>Sisco<>, això de deixar l’educància és tota una temptació 😀 .
Doncs jo he posar una Slitaz, Un sysrescue i un freedos i en arrencar em falla el darrer pass (chainloader).
http://galindaines.blogspot.com/2007/12/si-grcies-gmail-o-al-teu-espai-de-disc.html
Interpreto que tens el Super Grub Disk a la primera partició de l’USB, que el SGD inicia amb tota normalitat, i que l’error l’obtens en intentar arrancar qualsevol de les altres tres particions (la qual cosa també vol dir que arribes al punt on cal triar entre l’una o l’altra).
Jo obtenia aquest mateix error quan intentava arrancar les distros de l’USB des del SGD que tenia en la targeta SD de 16 MB, en un ordinador amb lector de CD. En canvi, si en lloc d’intentar-ho des de la targeta, ho feia amb un SGD instal·lat en un CD, les distros de l’USB arrancaven correctament. Ho has provat? Ho has provat amb més màquines? La teva màquina té lector de CD?
Suposo, intueixo, imagino, sospito (queda clar el meu nivell d’incertesa?) que la versió de la BIOS hi té alguna cosa a veure, però desconec totalment el tema BIOS.
Ja em contaràs si has fet més proves. I gràcies per l’enllaç, <>Paco<>! (Amb raó no el trobava, és de fa molt de temps…)
He intentat pujar un imatge d’una altra versió que he fet (2 GB), però no me n’he sortit. Ara estic investigant la possibilitat de muntar-me un servidor propi i publicar-la des del meu ordinador, a veure si hi ha més sort. A veure si ho arreglo durant el cap de setmana.
M’oblidava d’un detall important: sempre que he arrancat des del SGD instal·lat a la mateixa clau USB, ha arrancat bé les altres particions.
A veure si avui ho puc provar en algun ordinador més.