La incòmoda sinceritat de Stallman

Sembla que no hi ha grup social que es pugui cohesionar sense una dosi, major o menor, d’hipocresia: si tothom diu sempre el que pensa, les relacions entre les persones es deterioren –dit d’una altra manera: la major part de les persones no suportem la menor dosi de crítica.

La hipocresia, però, també té les seves normes, ja que la mentida es considera antisocial. Així, entre les mentides –hipocresies– socialment admeses, destaca la que afecta als difunts: tothom en parla bé –tothom n’ha de parlar bé–, fins i tot els seus màxims adversaris.

Cabia esperar, doncs, que, a més dels allaus de lloances, de manifestacions d’agraïment i de dolor per part dels fans de Steve Jobs (o dels clients d’Apple), hi hauria el silenci –respectuós o hipòcrita, que decideixi el lector– dels seus detractors. Però, és clar, ens havíem oblidat d’en Richard M. Stallman –creador del concepte de programari lliure— i del seu tarannà inflexible.

L’endemà de la mort de l’empresari, Stallman publicava al seu bloc una breu anotació on ens recordava el major mèrit de Jobs: haver convertit l’ordinador en una presó «guai». En un to extremadament respectuós («Nobody deserves to have to die»), RMS espera que els seus successors no siguin tan efectius (el què, ben mirat, és una lloança, si més no, a la destresa empresarial del finat).

Tot i la discreció i la brevetat del seu comentari, Stallman ha estat acusat (un cop més) d’extremista. El que no em queda gens clar és si l’acusació apunta a la sinceritat de l’activista del programari lliure, o bé a la fermesa dels seus principis ètics; sospito que a tots dos a l’hora: en un món sense més valors que el consumisme (i l’èxit d’en Jobs n’és una mostra), tenir principis, ser-hi fidel i expressar-los clarament i en qualsevol ocasió són actituds que han d’incomodar forçosament a qui no en té i a qui no valora la sinceritat.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en programari lliure, Richard M. Stallman, RMS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La incòmoda sinceritat de Stallman

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s