La III Guerra Mundial ha començat

Aquesta és, com a mínim, la interpretació que en fa un lector a la notícia del dia, el tancament del lloc de Megaupload per part de l’FBI. Com que l’FBI no s’ha estat d’afegir un cop teatral al seu cop de puny (en tancar el lloc l’endemà de la protesta mundial contra SOPA/PIPA), jo no tinc perquè estar-me’n, de teatralitat, i m’afegeixo a l’expressió bèl·lica emprada per aquell lector (Iván – 20/01/2012 01:28).

A més de teatral, la trobo encertada: és una guerra i és mundial. Veurem per què.

Es tracta d’un conflicte entre dos bàndols. D’una banda, les multinacionals de l’entreteniment (cinema, música, videojocs…) i els governs autoritaris; anomenarem aquest bàndol l’eix del mal. Els primers defensen els guanys (desmesurats) que han obtingut fins ara d’un sistema que control·laven en una mena de monopoli de facto. Els segons lluiten pel control absolut de la informació, única manera de no veure’s deslegitimats quan les seves fosques maniobres surten a la llum; tot i que els noms de Xina i de l’Iran han encapçalat aquesta llista durant molt de temps, ara veiem clarament que el lideratge pertany, sense discussió, als USA.

D’un altra banda es troben la immensa major part dels ciutadans del món (facin servir o no l’Internet) i, afortunadament, alguns governs (com Suïssa, que ha declarat no fa gaire que no paga la pena plantejar-se aquesta mena de lleis). Sí, és veritat: una part dels usuaris d’Internet tracten d’obtenir uns productes culturals i d’entreteniment que, d’una altra manera, estarien fora del seu abast; però no sempre és per una qüestió de diners: sovint es tracta de productes descatalogats (els llibres, per exemple, no duren més de dos anys en les prestatgeries de les llibreries, perquè, en passar aquest termini, són retirats per les editorials i transformades en paper reciclat —com a autor, ho he patit en «fulls propis») o perquè no n’existeix distribució en el lloc de residència del consumidor frustrat. Quan el problema són els diners, és forçat reconèixer —com fan alguns autors i editors intel·ligents— que, en realitat, no estan perdent clients: qui no pot pagar els preus de mercat, no compraria aquells productes ni tan sols si no els pogués obtenir per vies alternatives.

I, finalment, cal aclarir un punt que l’eix del mal no reconeix mai, i és que el producte que s’obté a través de les vies alternatives no té mai la qualitat del producte original: les pel·lícules tenen una qualitat baixa, la música és deficient, els llibres s’han de llegir en pantalla… No s’obté un producte com l’original, sinó solament un succedani que només pot satisfer els consumidors que no es poden permetre pagar els preus que el monopoli de facto ha imposat.

Queda, per tant, establert que ens trobem davant d’un conflicte d’interessos: una guerra.

A més a més, aquesta guerra és mundial perquè s’està reproduint en la major part dels estats del planeta. Però, si no fos així, si només s’estigués donant en USA, continuaria sent un conflicte mundial: Internet no té fronteres, el tancament de Megaupload no afecta només als ciutadans nord-americans, sinó a usuaris de tot el món. Ja ho vam poder experimentar fa un parell de dies en no poder consultar l’edició de la Wikipedia en anglès, fos quina fos la nostra ubicació.

En aquesta III Guerra Mundial no estan en joc les reserves de ferro i carbó dels territoris entre França i Alemanya, com en la Guerra del 14, ni les reserves de matèries primeres en general, com en la II Guerra Mundial. Està en joc l’accés a la informació (i a la cultura, que és una part de la informació), motor econòmic de primer ordre, ja que, sense informació, es paralitza l’avanç tecnològic i científic i, com a conseqüència, es paralitza l’economia. De fet, ja són molts els experts que adverteixen del risc d’estancament científic, tecnològic i econòmic si s’acaben aprovant lleis com SOPA, PIPA o la dissortadament ja aprovada llei Sinde.

És fàcil saber qui guanyarà la III Guerra Mundial: els països que no aprovin lleis en contra de l’intercanvi d’informació. És fàcil saber qui ja l’ha perduda: Espanya.

———————————————

Reedició (17.45)

Gràcies a l’avís del Sisco m’assabento que en Vicent Partal també parla de guerra en l’editorial de Vilaweb, Que és una guerra això? A l’acció bèl·lica de l’FBI, ja hi ha respost Anonymous tombant la web del Departament de Justícia USA. Doncs, sí, sembla que, en aquest cas, el mot «guerra» no és cap metàfora.

Reedició (18.05)

I, pel que es pot llegir a #Megaupload, estan repartint coques a unes quantes webs més: SGAE, Hadopi… No ho he pogut comprovar, me’n vaig a classe.

Alguns articles més sobre el tema (22.27)

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en censura, internet, llibertat, Política, societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La III Guerra Mundial ha començat

  1. SiscoGarcia ha dit:

    És curiós, el Partal en fa una lectura semblant al seu editorial d’avui: http://www.vilaweb.cat/editorial/3973634/guerra-aixo.html

  2. Doncs, no l’he llegit. Gràcies per l’apunt, Sisco, m’ho miraré 😉

  3. SiscoGarcia ha dit:

    Ja veus que la mobilització ha estat enorme, fins i tot han aconseguit ajornar la votació al senat i a la cambra de representants dels EUA: http://www.vilaweb.cat/noticia/3973941/20120120/senat-eua-ajorna-votacio-llei-anti-descarrega-pressio-xarxa.html i la comparació que ha fet la Neelie Kroes al seu tuiter és molt bona https://twitter.com/#!/neeliekroesEU (diu «l’excés de velocitat també és iŀlegal, però no es posen guals a l’autopista»)… potser ens calen més polítics com ella.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s