Vaga d’estudiants: a què vénen tantes crítiques?

Crec que el nom oficial no és «vaga», sinó «aturada de classes». El nom és important (i no ho dic com a professor de llengua): la vaga és un dret del treballador, i els estudiants, amb la llei en la mà, no ho són pas, de treballadors. Segons les males llengües, tampoc, però jo dono fe que no és així i que entre el nostre jovent hi ha un sector important treballador, responsable, estudiós i amb inquietuds. I sembla que és això el que inquieta a aquesta societat cada cop més ultradretana: les inquietuds del jovent (entre d’altres, la inquietud sobre si podran algun dia exercir el dret a la vaga com a treballadors amb tots els ets i els uts).

En la jornada d’avui, al meu centre, de dotze grups entre 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de batxillerat (els nivells amb dret a participar-hi, uns 360 alumnes), només han vingut dos estudiants a classe: un seguiment, doncs, de gairebé el 100%. No em faig moltes il·lusions sobre quants n’hauran anat a les manifestacions: a una hora i quart en rodalies fins a Barcelona (i amb només un tren cada hora) i a una distància similar de Tarragona (però fent transbordaments) no és probable que molts hi hagin participat. Estrictament parlant, però, l’aturada de classes ha estat total.

El que m’ha sobtat, però, ha estat la reacció d’alguns lectors en la premsa d’avui, amb un allau de crítiques que oscil·laven entre l’egoisme més descarat («han tallat el trànsit i no m’han deixat arribar d’hora a la feina!»; doncs, felicitats, tu que en tens: ells saben que està difícil obtenir-ne) i les opcions més reaccionàries («de què protesten aquests fills de papà que no fan sinó rebre i rebre i no produeixen res?»; doncs, tampoc: no m’ha semblat veure cap estudiant amb uniforme, corbata i sueter blau amb escut al pit entre els manifestants). A més a més, he trobat alguna que altra argumentació en contra del dret de vaga en general (posats a retallar drets…).

Em preocupa la reacció d’aquests «adults», pares, sovint, de joves i nens en edat d’estudiar, criatures amb el futur tan magre com el dels que avui es manifestaven i sota el pes de les mateixes retallades: que no els preocupa el futur de llurs fills? o potser confien en deixar-los la pataqueta tan ben arreglada com per no haver de preocupar-se d’aquestes foteses? Em sembla, però, que la major part és menyspreu («que en sabreu vosaltres, que encara no heu sortit de l’ou?»), una reacció que demostra molt poca maduresa per part d’aquests presumptes adults.

En realitat, amb un atur juvenil del 50% (no em toqueu els nassos amb el 47%…) i un sistema educatiu que dos governs (el d’aquí i el d’allà) estan desmuntant a marxes forçades, als nostres joves no els cal saber ni d’euríbors ni de bombolles de l’habitatge ni de jubilació als 67 ni de desmantellament de la xarxa sanitària per estar-ne ben tips i ben decebuts  de la casta política que patim (els d’ara i els d’abans, els d’aquí i els d’allà i els de més enllà) i per sortir al carrer a expressar la seva protesta més enèrgica. Avui, els joves ens estan donant una lliçó de democràcia i de responsabilitat, i els qui els critiquen no fan sinó donar a conèixer les seves pròpies mancances.

Però, no patiu: vindran dies pitjors, i no trigaran gaire.

Editat a les 17.10

Llegeixo al Twitter que els mossos estan repartit llenya entre els estudiants. La política del «govern dels millors» continua invariable: terroritzar a la població perquè s’estigui calladeta i bona, criminalitzar als qui s’atreveixen a obrir la boca.

Espero amb il·lusió i curiositat les fotografies dels agents infiltrats, disfressats d’estudiants, per comparar-les amb les del 15-M: si veieu un «tio catxas» rapat, amb sueter sobre els muscles, carpeta amb enganxines de la facultat, ulleres de pasta, motxilla sospitosa i pinganillo, ja sabeu…

Aquesta entrada ha esta publicada en Educància, Política, societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s