Programa per a les intifalles (i una previsió pessimista)

Segueixo amb molt d’interès tot el que està passant a València. Que les forces públiques (públiques?) es dediquessin a perseguir a garrotades i a portar a comissaria menors d’edat, estudiants de l’Institut Lluís Vives, va ser una acció desproporcionada: no feien sinó protestar per unes retallades injustes de les que ells no en tenen cap culpa. Fer-ho a pocs dies de les Falles ha estat una temeritat política que els PePeros, que tant presumeixen de valenciania quan s’embolcallen amb la senyera, no van saber calibrar. Ara, la Intifalla els ha esclatat en les mans.

Ja van tres dies, i avui en serà el quart, de protestes davant del balcó de l’ajuntament. D’una quinzena, han arribat a ser-ne 500. Els xiulets són tan forts que ni la megafonia, amb cançons en castellà —i en portuguès: ja han estrenat la cançó de l’estiu?— al màxim, no aconsegueix dissimular. Han arribat a retallar, tant en Canal 9 com en RTVE, la durada de les connexions; han hagut de cercar enquadres d’allò més originals per evitar recollir les imatges d’una protesta que va a més. Han llançat els vehicles de la neteja urbana a dissoldre els intifallers; però, no, la brutícia no és al carrer: la brutícia és a dins de l’ajuntament, a dins de les institucions que han arruïnat el País Valencià, que han arruïnat Catalunya, que han arruïnat Espanya, que han arruïnat Europa.

Però tots llurs trucs els ha servit de ben poc: ahir, 3 de març, l’alcaldessa de València, Rita Barberà, per primer cop en molts anys (més de vint, em sembla), no va sortir al balcó per gaudir de l’espectacle pirotècnic ni per rebre el seu habitual bany de multituds, tot i desatenent els seus deures protocol·laris d’amfitriona. Tota una fita: a primera vista, semblava el primer gran èxit de la Intifalla. Fins que alguns van advertir la presència de grups feixistes en la plaça que es van dedicar a provocar als intifallers. Casualitat? Us sembla casual que l’alcaldessa no es deixi veure i que els feixistes facin acte de presencia? Què voleu que us digui? Quan hi ha polítics pel mig, no crec en les casualitats; quan hi ha grups feixistes pel mig, no crec en casualitats; i quan totes aquestes casualitats es donen a València, no crec, ni creuré mai, en casualitats.

El darrer recurs de la caverna, representada en aquest cas per la Junta Central Fallera, ha consistit en atribuir un comunicat de premsa a les falleres majors (primer error: només hi ha una fallera major; l’altra, la fallera major infantil, no hauria de poder signar un document així ja que és menor d’edat; segon error: es refereix a les hipotètiques autores en tercera persona, «se han visto insultadas»; tercer error, propi de la improvisació, del canvi d’idea a última hora: la signatura és agramatical, «Fallera Mayores [sic] de Valencia»). En aquest document, que no dubto en qualificar d’apòcrif, la JCF acusa els intifallers de violència i acaba amb una frase genial: «Hablando es como se entiende la gente y esperamos que se recupere la cordura y se deje brillar en paz una Fiesta por la que muchos valencianos han trabajado duramente y que en estos días se convertirá en centro de atención para el mundo entero.» Dissortadament, la pàgina on s’ha publicat aquest apòcrif de la Junta Central Fallera no té servei de comentaris; aquest és el concepte de «parlar» dels manipuladors: ells parlen i la resta hem de callar i empassar-nos el gripau.

La maniobra, però, és molt més astuta i perillosa del que sembla a primera vista. Els fallers, com els seguidors de qualsevol festa popular, tradicional o religiosa, tenen un gran tendència a l’exaltació i al fanatisme, i han viscut un idil·li de més de quatre lustres amb una alcaldessa que els ha mimat, que els ha deixat envair els carrers, que ha mirat cap a l’altre costat quan els casals se saltaven totes les normes sobre horaris, venda de begudes alcohòliques o nivell de soroll admissible. En aquestes condicions, l’hipotètic comunicat de les «falleres majors» no pot sinó produir una allau de fallers enfollits que carregaran de manera espontània contra els que només demanen la fi de les retallades.

Tanmateix, avui és diumenge: per ser dia festiu, és d’esperar una afluència considerable de públic, fallers, turistes i intifallers, de manera que no crec que avui sigui el dia de la garrotada. Demà, però, serà dilluns, l’afluència serà menor i potser que hi passin coses. La pel·lícula (de terror) podria anar així: els intifallers fan el ritual abans de la mascletada; quan aquesta comença, es dediquen a gaudir de l’espectacle; en acabar, continuen amb els xiulets mentre es preparen per rebre la visita dels vehicles de neteja que, vés per on, no apareixen; s’adonen que alguna cosa ha canviat, que els carrers de la Sang i d’En Llop (noms de mal auguri) estan barrats; que han aparegut furgons d’antidisturbis als dos extrems de la plaça (per on convergeix amb el carrer de Sant Vicent i per la zona del Lluís Vives); de sobte, sense que ningú pugui dir d’on han aparegut, un parell d’encaputxats llancen objectes contundents, potser còctels molotov, al balcó de l’ajuntament (on tampoc hi ha ni la l’alcaldessa ni el president ni cap membre del PP, casualment) i desapareixen sense deixar ni rastre. I es desencadena l’infern: els antidisturbis carreguen per tots dos costats repartint coques a tort i a dret, no deixant dret ningú i deixant torts a més de quatre. Enxampats entre dos focs, els manifestants es llancen contra les tanques metàl·liques que protegeixen la zona de focs, on els treballadors de la pirotècnica de torn s’esforcen per controlar que no quedi cap artefacte per explotar; espantats per l’allau, i tractant de protegir el públic que s’acosta a una zona realment perillosa, intenten barrar-los el pas, però, com que van fugint de les porres, els superen i es produeixen encara més situacions violentes, encara més ferits.

Ja us podeu imaginar les portades de la premsa d’extrema dreta, valenciana i espanyola, de l’endemà.

En realitat, res no em faria més feliç que equivocar-me; però la dreta valenciana fa massa anys que governa sense oposició (el PSPV és un niu de vuits i nous i cartes que no lliguen) i, com que ja no hi té costum, és massa fàcil que retorni als orígens, quan la Gristapo acallava les primeres demandes de democràcia a cop de garrot. La quantitat de recursos en joc per part de les Forces del Mal (vehicles dels serveis de neteja, policia local, policia nacional, antidisturbis, fallers exaltats, grups feixistes…) em fa témer el pitjor; amb l’esperança (poca) d’equivocar-me, us copio el programa de les protestes tal i com m’ha arribat i que, com veieu, és complet i arriba fins al dia 19. Us desitjo molt bones falles.

———————————————————


Editat 12.35

Avisen pel Twitter que l’Ajuntament ha aixecat unes grades just sota el balcó, el lloc on es reunia la Intifalla.

———————————————————


MÀXIMA DIFUSIÓ

 “Mascletà reivindicativa. València en flames”

 
Acció per a les mascletades, de l’1 al 19 de març. Cada dia es lluitarà col·lectivament per una única i diferent “causa”, que es farà visible per mitjà de petites pancartes, folis, banderoles, etc. amb eslògans relacionats amb aquesta causa. El fet de no utilitzar grans pancartes evita que puguem tenir problemes amb la policia. Les reivindicacions s’alçaran i es faran visibles, acompanyades d’una xiulada general i de “targetes roges”, 5 minuts exactes abans de la mascletà, que és quan més gent hi ha a la plaça i quan els mitjans de comunicació (especialment Canal 9) connecten en directe, i es baixaran en el moment que comença la mascletà. Es tracta d’una acció puntual, contundent i concreta. Per això, i per tal de conscienciar al major nombre de persones possible, la reivindicació no ha d’estar renyida amb la festa ni ha d’obstaculitzar el desenvolupament de la mascletà. L’objectiu és visibilitzar mediàticament i socialment la nostra lluita i les nostres reivindicacions, per tal de sumar a quanta més gent millor.
 
DATES I CAUSES:
 
– 1 de març: Contra la repressió policial i per la defensa de les llibertats i els drets fonamentals
– 2 de març: Per uns serveis socials públics i de qualitat. Solidaritat Parc Alkosa
– 3 de març: Per una educació pública i de qualitat
– 4 de març: Per una sanitat pública i de qualitat
– 5 de març: Per la memòria històrica i la justícia amb les víctimes del franquisme
– 6 de març: Per la no privatització de la justícia (defensa del torn d’ofici)
– 7 de març: Per la no criminalització dels immigrants i per la defensa dels Drets Humans. Pel tancament dels Centres d’Internament d’Immigrants.
– 8 de març: Per la igualtat de gènere i contra la violència masclista
– 9 de març: Contra la manipulació informativa (dia dedicat especialment a Canal 9)
– 10 de març: Contra la corrupció
– 11 de març: Pels drets dels i les treballadores. Contra la reforma laboral
– 12 de març: Contra els privilegis de la Banca i dels rics. Contra els paradisos fiscals
– 13 de març: Per la solidaritat internacional i la cooperació entre els pobles. Suport a la lluita dels pobles grec, egipci, etc.
– 14 de març: Contra la dictadura dels mercats i de la Troika (FMI, UE i BM)
– 15 de març: Pel dret a la vivenda. Per la dació en pagament.
– 16 de març: Contra les polítiques del despilfarro i grans events
– 17 de març: No a les retallades en drets socials
– 18 de març: Per la democràcia i la sobirania popular(per una assemblea constituent)
– 19 de març: Totes les causes
Ací també podeu signar en suport dels familiars de les víctimes del metro per a que tornen a fer una investigació amb tots els testimonis i documents.
 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en intifalla, societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Programa per a les intifalles (i una previsió pessimista)

 1. Claudia Nobre ha dit:

  La veritat és que les coses a València estan calentetes i, a pesar que diuen que només són 3 ó 4 els que escridassen als governants al balcó de la l’ajuntament, s’ha aconseguit un gran èxit, com tu dius, que ni l’alcaldessa ni el president isquen per 1ª vegada en molts anys a veure una mascletà.

  Ara, espere que les teues premonicions no es complisquen, encara que són perfectament versemblants. Però precisament el que s’han proposat les protestes de l’Intifalla en tot moment és protestar en pau i sense molestar a cap fester o turista. Només es busca aprofitar el ressó que mereixen les protestes, res millor que una mascletà on s’ajunten tantes persones i es segueix des de tants llocs del món. Però bé, és cert que els feixistes no accepten el dret d’expressió ni de lliure protesta o reunió.

  València is different, sens dubte, ahir vaig haver d’aguantar una “desfilada” de fallers i falleres molt ben vestits tots amb els tratges “rekionals”, amb les seues pintes, monyos i faixes, i banderoles de la Falla, que molt al contrari del que es podria pensar, no anaven cantant himnes “rekionals” o encomanant-se a la Mare de Déu, que és el propi. No, anaven cridant i botant, “Maricón el que no bote, maricón el que no bote”. Un espectacle propi de les pel·lícules de Berlanga, de la seua 1ª època, clar.
  Però estes manifestacions no ofenen ningú i, com hi ha llibertat d’expressió si no t’agraden t’has d’aguantar, perquè estem en democràcia. Ara, les protestes a la mascletà sí que són insultants i segons alguns, “envergonyeixen la nostra bonica ciutat davant l’opinió pública mundial”. En fi, què hem de fer!! Esperem que el “foc” només arribe el 19 de març a l’hora prevista a totes les falles i siga el més purificador possible.

 2. M’agradaria ser optimista, però han aixecat unes grades davant del balcó i han repartit les invitacions entre agrupacions del PP… Això sona a buscar l’enfrontament, ni més ni manco.

  Estarem a l’aguait.

 3. SiscoGarcia ha dit:

  De moment avui no ha passat res (http://www.vilaweb.cat/noticia/3991695/20120304/continuen-protestes-mascletades-valencia.html), esperem que t’equivoques i continuen les protestes a la #intifalla sense incidents.

 4. Retroenllaç: La Intifalla en directe, finalment « Anotacions al marge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s