Les fires de llibre antic: un plaer gens digitalitzable

I com és possible que, tot i la meva incipient addicció al llibre electrònic, continuï visitant les fires de llibre vell? Bé, en realitat, no té res d’estrany. D’una banda, continuo patint el fetitxisme pel llibre en paper; d’una altra, hi ha llibres que no fan de bon llegir sobre un lector electrònic; i, finalment, la quantitat de llibres que encara no han estat digitalitzats és immensa.

El fetitxisme, sovint en major grau que l’afició per la lectura, ha contribuït a crear algunes grans biblioteques privades: si hom té a casa 2.000 o 4.ooo volums, podeu estar segurs que, en la major part dels casos, molts no han arribat a ser llegits mai pel propietari. De vegades, és un títol suggeridor que ens enamora; unes altres, una portada especialment artística; o potser el fet d’haver-ne sentit parlar a algú que ens estimem: les causes que poden portar-nos a comprar un llibre sense esperança de llegir-lo mai són moltes i variades.

Aquest motiu, el fetitxisme, es mitiga una mica amb l’afició pel llibre electrònic: hom s’ho pensa molt més abans d’adquirir un exemplar cartaci, un llibre en paper que ocuparà espai i acumularà pols. Pensarem, abans de comprar-lo, si aquell llibre significa alguna cosa especial per a nosaltres o si no és més que un de tants textos que llegirem i que deixarem enrere. Reconec que ara dono molt més valor als llibres dedicats per l’autor, sobretot si l’autor és amic. Però, si no hi ha cap component sentimental, començo a preferir les edicions electròniques.

Però no tots els llibres es llegeixen còmodament en un lector (o en una tauleta, o en un ultraportàtil). Per exemple, els llibres de consulta, tipus manuals i guies, solen implicar moltes operacions de cerca de la informació, ara cap a endavant, adés cap a endarrere, i són pocs (i cars) els aparells que permeten realitzar aquests desplaçaments amb la facilitat que ofereix el paper. I hi ha llibres que, per llur disposició tipogràfica o per l’abundància d’elements gràfics (fotografies, diagrames), no s’adapten bé a les pantalles, habitualment petites, dels reproductors actuals (cosa molt freqüent en el llibre tècnic).

Pel que fa a la disponibilitat d’obres, si comparem el conjunt de llibres publicats fins ara en paper amb la quantitat de títols disponibles en edicions digitals, veurem que, en realitat, l’oferta en aquest darrer format és molt minsa. En algunes llengües més que en altres, és clar: si bé en anglès la situació és extraordinària, en català, en canvi, l’oferta és més aviat trista, i les perspectives no són gaire optimistes.

Finalment, hi ha un factor que el llibre electrònic, de moment, no em pot donar (o no de la mateixa manera, o no amb la mateixa intensitat sentimental): el plaer de la troballa inesperada, el goig de trobar-te a les mans, de sobte, aquell títol que portaves anys i anys enyorant i que gairebé t’havia fugit de la memòria, el petit miracle de l’atzar que et surt a l’encontre, inesperat. I això no es pot digitalitzar.

Fira del Llibre Antic de València, 2012

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Literatura, llibre electrònic, llibres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s