Canvis delicats: avui surt la Beta 2 de la Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

Per a avui, està prevista la sortida de la segona beta d’Ubuntu 12.04 Precise Pangolin.  Aviat farà sis anys que vaig enganxar-me a aquesta distro (i al món GNU/Linux), concretament amb la 6.06. La casualitat ha volgut que aquella fos la primera versió LTS (Long Term Support, amb actualitzacions garantides durant tres anys) i que la que estem esperant sigui una mena de MLTS (Mega LTS), ja que tindrà suport durant cinc anys.

La coincidència m’ha fet reflexionar sobre dues de les aspiracions habituals en bona part dels usuaris de distribucions GNU/Linux: volem tenir sempre les versions més actuals del sistema i dels programes, però no volem haver de reinstal·lar el sistema cada pocs mesos (i volem que sigui estable, i que sigui ràpid, i que sigui lleuger, i que sigui estètic, i que sigui molt configurable… si és que ho volem tot, punyeta!).

Al final, cada distribució s’especialitza en un d’aquests objectius, o en uns pocs, i va atraient un determinat tipus d’usuari amb inquietuds i interessos afins. Com que hi ha moltes distros diferents, tothom acaba trobant-ne una amb la qual se sent especialment identificat, amb la qual se sent còmode.

Però hi ha un altre factor que, fins ara, no m’havia cridat l’atenció: els usuaris evolucionen, llurs objectius canvien i, com és natural, es produeixen «migracions», canvis d’una distribució cap a una altre. De vegades, només es canvia d’escriptori, però això també reflecteix el procés d’evolució de mols usuaris.

Potser és en aquest àmbit que la Canonical ha comés un parell d’errors (o d’imprudències) en els darrers anys: van saltar a KDE 4.o quan encara estava molt verd, i han substituït Gnome 2.3 per Unity amb el convenciment que els usuaris s’hi deixarien portar. I sembla ser que quantitats importants d’ubuntaries estan migrant cap altres distros pel simple motiu que aquelles conserven Gnome 2.3.

Últimament, però, m’ha semblat notar una certa tendència cap a l’immobilisme estètic que ha general una certa quantitat de migracions de sistema: a molts usuaris no els agraden els canvis introduïts sobre els escriptoris, la part més visible del sistema, i poden arribar a canviar de distro per tal de continuar emprant el mateix entorn gràfic. I és que, més enllà del plaer per l’experimentació i pel risc dels linuxers «històrics» (hackers més o menys professionals), hi ha tot un món de persones normals, sense cap passió per la informàtica, que només desitgen un entorn senzill, comprensible i, sobretot, estable: no volen haver d’aprendre a emprar un nou entorn cada any, per què el temps que passen davant de l’ordinador ha de ser productiu, no el poden dedicar a l’experimentació ni al descobriment.

Es tracta, doncs, de canvis en els usuaris (potser no en la comunitat d’usuaris: potser cal distingir entre els usuaris que fan servir una distro i aquells altres que s’impliquen d’alguna forma en la millora o en la difusió de la distro que fan servir) que aquelles distros que aspiren a ser multitudinàries hauran de tenir en compte. I ja Ubuntu pren com a lema aquell Linux for Humans Beings, potser la Canonical hauria de recordar que les persones, en general, se senten incòmodes davant dels canvis, i potser haurien de centrar-se més en canvis invisibles, millores a nivell tècnic que, o bé passen desapercebudes, o bé és inevitable que siguin enteses com una clara millora (com els esforços, fa dos o tres anys, per reduir el temps d’arrancada del sistema, tan important per als usuaris de notebooks i en el moment que aquestes màquines començaven a introduir-se en els mercats).

La difícil tasca de dosificar els canvis.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en distribucions, GNU/Linux, Informàtica, Precise Pangolin, programari lliure, ubuntu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s