El criat de dos amos

Anit, 8 d’abril, Diumenge de Pasqua, es va representar a El Centre (Llorenç del Penedès) El criat de dos amos, de Carlo Goldoni. Es tracta de l’obra més popular de l’autor que va redreçar el gènere de la commedia dell’arte, que havia evolucionat fins a convertir-se en un joc d’embolics absurds i destrellatats sense cap ni peus. Amb Goldoni, la commedia recupera uns certs valors didàctics (influència de l’esperit de la Il·lustració), però sense perdre mai ni l’humor que la caracteritza ni els personatges que la defineixen.

És difícil servir a dos amos

És difícil servir a dos amos

Ha estat sorprenent veure una companyia d’actors tan i tan joves (tots tenen entre 14 i 17 anys) atrevir-se amb un text tan complex i, al mateix temps, tan exigent. Complex, perquè l’enrevessat de la trama i la velocitat amb que se succeeixen els episodis requereixen la màxima concentració per part del públic o del lector. Exigent, perquè els personatges es mouen, parlen, canvien a gran velocitat i gairebé sense pausa, i, quan ho fan, és per canviar de registre, cosa que encara aporta major dificultat.

Davant d’un repte tan gran, l’elenc se n’ha sortit amb una gran dignitat: cal felicitar a tots els participants i recordar, a més a més, que els treballs de preparació, que ha durat al voltant d’un any, els han hagut de compatibilitzar amb llurs responsabilitats com a estudiants.

Molt especialment, destaca un joveníssim Jordi Rafecas per la seva interpretació de Trufaldí (l’Arlecchino), un personatge que no només porta el pes de l’obra, que no només requereix l’atenció i la concentració del paper protagonista, sinó que és terriblement exigent a nivell de facultats físiques, amb tot de salts, curses, girs i canvis, carta amunt, plat avall. I si bé anit va fer les delícies del públic, suposem que avui estarà més que esgotat.

Però no podem deixar sense comentar els dos amos del criat, la desdoblada Beatriu que encarna Marta Minguella, amb duel amb floret inclòs, i el fugitiu Florind, a càrrec d’un Jaume Sonet que semblava molt còmode en un dels papers més seriosos de l’obra. Francesc Minguella, per la seva banda, interpretava el personatge frontissa, Pantalon, i passava fàcilment de la solemnitat del burgés que aspira a emparentar amb la noblesa a les enrabiades (còmiques) de qui veu que se li escapa un bon matrimoni per a la filla.

Els tocs humorístics més destacats, però —descomptats els del protagonista, és clar—, anaven a càrrec de Pau Crous, que s’ha despatxat amb molt soltesa (i sempre amb un posat seriós, pompós, que en reforçava eficaçment la comicitat) amb els llatinòrums del seu personatge, el noble Lombardi. Però també ha brillat, i molt, la picardia de la criada Maragdina, interpretada per una Laia Mañé que, en les escenes més sucoses, es menjava literalment l’escenari.

El gran final s'aproxima

El gran final s'aproxima

A més a més, el marc que embolcallava la representació era més que notable: el decorat, senzill però eficaç, evocava a la perfecció el panorama venecià, l’ornamentació d’una llar benestant i l’hostal on Trufaldí tractava de ser pluriempleat. El vestuari era sorprenent, acolorit i elegant, i posava de manifest un esforç de documentació que no té res que envejar a les companyies professionals, i el mateix podem dir de la perruqueria i del maquillatge. Finalment, unes lleugeres pinzellades musicals (Vivaldi, m’ha semblat) acabaven de fer-nos entrar en la màgia del temps i de l’espai.

La nostra felicitació, doncs, al Grup de Teatre d’El Centre, als seus joves actors —que s’hi han deixat la pell— i al director, Llorenç Rafecas, que els ha dut a tan bon terme. I la recomanació més insistent als aficionats al teatre perquè no es perdin la segona i última representació, que tindrà lloc el proper diumenge, 15 d’abril, a les set de la tarda: paga la pena.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en art, cultura, Literatura, teatre i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El criat de dos amos

  1. lullianessim ha dit:

    Moltíssimes gràcies per la ressenya! 🙂 A veure si diumenge que ve va igual de bé, de moment avui estem tots esgotats… però ens ho vam passar molt bé a l’escenari! 🙂

  2. lullianessim ha dit:

    Moltíssimes gràcies per la ressenya! 🙂 A veure si diumenge que ve va igual de bé… De moment podem dir que, avui, estem tots esgotats, però ahir ho vam passar molt bé dalt de l’escenari 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s