Enlightenment 17 (VIII): definir els espais virtuals de treball

D’acord, d’acord: el primer que et demana qualsevol usuari és com canviar els fons de pantalla, i jo porto dies eludint aquest tema. D’avui, però, no passa (almenys, la primera part). I si us heu fixat en el títol de l’entrada, ja sospitareu que hi ha quelcom més que un simple «establir el fons de pantalla».

Efectivament: E17 ens permet tenir un fons de pantalla diferent en cada espai virtual de treball, cosa que només solen fer els escriptoris més potents i pesats i que, a més del valor estètic, ens pot ajudar una mica en la organització de la feina. Per exemple, podem establir un fons relacionat amb l’activitat que acostumem a desenvolupar en cada espai de treball concret, i això ens ajudarà a saber més fàcilment on ens trobem (entre altres coses, perquè la personalització no acaba aquí).

Començarem el procés creant un total de quatre espais virtuals de treball (per omissió, ni ha dos). Accedim al menú de configuració pel camí habitual: Menú E / Settings / Settings Panel. Ens desplacem a la dreta fins arribar a Pantalla, premem Tabulador i ens situem sobre Taules de treball virtuals: cliquem a sobre:

2012-05-02-200105_800x480_scrot

Arribem a la finestra de Configuració de taules de treball:

2012-05-02-200117_800x480_scrot

Observeu que ens està indicant que tenim una fila i dues columnes d’espais de treball, és a dir, dos espais de treball disposats horitzontalment un al costat de l’altre. Ara, per tenir un 2×2, arrossegarem cap amunt, amb el ratolí, l’indicador que hi ha a la dreta fins obtenir la següent configuració:

2012-05-02-200125_800x480_scrot

I ara només ens cal clicar sobre Aplica i sobre Tanca: ja tenim quatre espais de treball. Probablement, ja haureu observat que podeu canviar d’espai de treball fent clic sobre el gadget corresponent, a la safata interior (més endavant parlarem dels gadgets); però, també, amb les dreceres Ctrl + Alt + Dreta i Ctrl + Alt + Esq. Farem una ullada a les dreceres i les reconfigurarem una mica.

Tornem al Panell de configuració (si l’hem tancat, el tornem a obrir), cerquem la secció Input i cliquem a sobre de Bindatge de tecles. Ens desplacem per la secció de l’esquerra de la nova finestra fins arribar a la secció Ctrl + Alt i localitzem les dreceres que hi ha a partir de Ctrl + Alt + Up.

Seleccionem la drecera Ctrl + Alt + Left i observem que té assignada l’acció Canvia de treball linealment… amb el valor -1; seleccionem la drecera Ctrl + Alt + Right i observem que té assignada l’acció Canvia de treball linealment… amb el valor 1.

2012-05-03-090932_1024x600_scrot

Això vol dir que, en aquest moment, no representen el moviment cap a la dreta o cap a l’esquerra (geomètric), sinó que consideren que tots els espais de treball formen una única línia i, amb aquestes dreceres, ens hi desplacem endavant i i endarrere. Però a mi no m’agrada: preferisc associar el moviment lineal a Ctrl + Alt + Re Pag i a Ctrl + Alt + Av Pag, de manera que ens situem sobre Ctrl + Alt + Left, cliquem sobre Modifica bindatge i, en resposta a la petició d’E17, premem la nova drecera (Ctrl + Alt + Re Pag) i cliquem sobre Aplica (és probable que l’antiga drecera continuï visible: no us en preocupeu, és un error habitual).

Ara ens situem sobre Ctrl + Alt + Right, cliquem sobre Modifica bindatge, premem la nova drecera (Ctrl + Alt + Av Pag) i cliquem sobre Aplica. Si encara no veieu les noves dreceres i, en canvi, sí que veieu les antigues, cliqueu sobre Tanca i, tot seguit, torneu a obrir el panell de configuració de dreceres (Settings / Input / Bindatge de tecles). Observareu que les que acabem de crear apareixen com a Ctrl + Alt + Prior i Ctrl + Alt + Next, i que han desaparegut les de les fletxes.

2012-05-03-093540_1024x600_scrot

Eliminarem les dreceres associades a Amunt i Avall, que no ens interessen:

  • ens situem sobre Ctrl + Alt + Up; cliquem sobre Elimina combinació de tecles; cliquem sobre Aplica;
  • ens situem sobre Ctrl + Alt + Down; cliquem sobre Elimina combinació de tecles; cliquem sobre Aplica.

2012-05-03-093354_1024x600_scrot

Finalment, ja podem crear les dreceres que ens permetran moure’ns-hi de forma geomètrica en les quatre direccions:

  • cliquem sobre Afegeix bindatge; premem Ctrl + Alt + Esq; en la columna dreta (Acció), localitzem la secció Taula de treball i cliquem sobre l’opció Salta a la taula de treball de l’esquerra; cliquem sobre Aplica i ja tenim la primera.

2012-05-03-093914_1024x600_scrot

Seguim amb les altres tres:

  • cliquem sobre Afegeix bindatge; premem Ctrl + Alt + Dreta; en la columna dreta (Acció), localitzem la secció Taula de treball i cliquem sobre l’opció Salta a la taula de treball de la dreta; cliquem sobre Aplica;
  • cliquem sobre Afegeix bindatge; premem Ctrl + Alt + Amunt; en la columna dreta (Acció), localitzem la secció Taula de treball i cliquem sobre l’opció Salta a la taula de treball de dalt; cliquem sobre Aplica;
  • cliquem sobre Afegeix bindatge; premem Ctrl + Alt + Avall; en la columna dreta (Acció), localitzem la secció Taula de treball i cliquem sobre l’opció Salta a la taula de treball de baix; cliquem sobre Aplica.

2012-05-03-094428_1024x600_scrot

I ara només us queda fer proves de desplaçament i comparar els resultats; veureu que no és exactament el mateix emprar les combinacions de Ctrl i Alt amb les fletxes que amb Re Pag i Av Pag: trieu les que més us acomodin.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en enlightenment, entorns d'escriptori, GNU/Linux, Informàtica, programari, programari lliure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Enlightenment 17 (VIII): definir els espais virtuals de treball

  1. Retroenllaç: Festa Pangolina! | Anotacions al marge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s