Enlightenment 17 (X): mòduls

Abans de continuar aprofundint en la configuració d’E17, cal deixar clars un parell d’aspectes que, per tal de no avorrir als impacients, hem anat deixant de banda; ara, però, són ineludibles.

Hem dit que E17 és un escriptori extremadament lleuger i extremadament configurable, però no ens hem molestat en demostrar-ho, ni tan sols en explicar en què consisteixen aquesta lleugeresa ni aquesta configurabilitat. No és que siguin difícils d’explicar: E17 està format per un conjunt de biblioteques i d’aplicacions; algunes són inexcusables (formen el nucli d’E17 i no en podem prescindir); d’altres, però, proporcionen capacitats que l’usuari pot necessitar o no, o que la màquina pot suportar o no. Per tal que cada usuari pugui definir quines fa servir i quines no, s’agrupen en mòduls, els quals poden ser carregats o no, o poden ser descarregats, cosa que permet definir quines característiques volem fer servir i, en conseqüència, controlar els recursos consumits (RAM, cicles de CPU).

Alguns dels mòduls estan representats per gadgets; d’altres, no. I… què és un gadget? Doncs, és una petita aplicació que se situa directament sobre el fons de pantalla i sembla que s’hi hagi fos (com ara un calendari o un indicador de consum de RAM, de CPU o de temperatura).

Alguns gadgets, a més de poder situar-se sobre el fons de pantalla, es poden col·locar dins d’altres elements (aviat en parlem).

Per poder gestionar tant els mòduls com els gadgets, ens caldrà anar al panell de configuració i cercar-hi la secció Extensions.

2012-05-03-211127_1024x600_scrot

Si no hem afegit res encara, observem quatre entrades: Mòduls (que ens servirà per activar els que ens interessi), Lleixes (amb què configurarem fins a 12 lleixes en cada espai de treball; sí, poden ser diferents, com els fons de pantalla), Mixer (per configurar les opcions de so) i Paginador (per establir què passa quan canviem d’espai virtual de treball).

Observem, però, que no hi ha cap referència a cap gadget; tanmateix, si mirem la lleixa al costat inferior, en veurem tres (Rellotge, Bateria, Consum de CPU) que formen part de la configuració bàsica que hem triat. Però no els podrem instal·lar sobre el fons de pantalla fins que no activem el mòdul Gadgets. Com ho fem?

Tornem al panell de configuració i a la secció Extensions; cliquem sobre Mòduls. S’obre una finestra dividida en seccions; cada secció conté una llista de mòduls que podem activar (i observarem que alguns ja ho estan):

2012-05-03-213504_1024x600_scrot

A la secció Utilities, trobem:

 • Clock, el rellotge que veiem a la lleixa inferior;
 • IBar, la secció de la lleixa on hi ha algunes llançadores; podem definir una IBar diferent en cada lleixa, és a dir, podem tenir diferents col·leccions de llançadores;
 • IBox, un requadre on apareixeran representacions de les aplicacions iconificades (en la lleixa inferior, és el petit requadre entre el paginador i l’IBar);
 • Pager o paginador, representa gràficament el conjunt d’espais virtuals de treball que hem creat; si fem clic sobre un dels escacs que conté, anem a parar a l’espai virtual corresponent;
 • Start, el menú d’inici d’E17 representat per una curiosa E;
 • Systray, l’únic mòdul aquí que no està activat i que ofereix un lloc on apareixeran algunes aplicacions iconificades (Dropbox, Transmission, connexió de xarxa, Pidgin…).

Activarem Systray (si ens interessa, és clar) seleccionant aquest mòdul i fent clic sobre Load; després ja veurem on la fem aparèixer.

Passem a la secció següent, System, i observem una sèrie de mòduls que ens donen informació sobre el sistema, més un gestor per a la connexió Bluetooth:

2012-05-03-214339_1024x600_scrot

Podem activar Temperature per tal de tenir, més endavant, un altre gadget amb què potinejar.

Passem a la secció Look:

2012-05-03-214623_1024x600_scrot

 • Composite: si la targeta de vídeo ho permet, disposarem d’uns efectes visuals basats en transparències i en petits salts que imiten 3D;
 • Dropshadow ens crearà efectes d’ombra sota les finestres.

Cal tenir en compte que aquests efectes consumeixen bastant CPU i una mica de RAM, i en màquines molt limitades potser no ens interessi.

Passem a la secció Files:

2012-05-03-215514_1024x600_scrot

 • EFM (Starter) és el gestor de fitxers integrat en E17; imprescindible, doncs, perquè moltes aplicacions el faran servir sense que en siguem conscients;
 • EFM Operation Info dóna informació sobre les operacions d’EFM.

La secció Launcher és un món en ella mateixa:

2012-05-03-215321_1024x600_scrot

Conté els diversos mòduls de la utilitat Everything, la llançadora universal d’E17, una petita meravella que no té res (o molt poc) que envejar a d’altres més populars. La estudiarem més endavant.

A la secció Core trobem, finalment, el mòdul Gadgets, que haurem d’activar per tal de poder situar-ne algun sobre l’escriptori:

2012-05-03-230806_1024x600_scrot

Els altres tres mòduls no els tocarem.

La secció Mobile ens permetria canviar la configuració bàsica de l’escriptori; és a dir, si en engegar E17 per primer cop vam triar una configuració bàsica i ara ens en penedim, podrem canviar des d’aquí. No ho he fet mai i no penso començar avui…

2012-05-03-215852_1024x600_scrot

Arribem a Settings, la darrera secció: indica quins aspectes podem modificar des del panell de configuració. En qualsevol cas, recomano no desactivar-ne cap; si n’activeu algun i, després, modifiqueu alguna cosa, us podeu trobar amb sorpreses:

2012-05-03-220104_1024x600_scrot

Tanquem aquesta finestra, tornem al panell de configuració i observem que, a la secció Extensions, ha aparegut un nou element, Gadgets, i aquest serà el punt de partida per al proper article.

2012-05-03-220239_1024x600_scrot

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en enlightenment, entorns d'escriptori, Informàtica, programari, programari lliure. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Enlightenment 17 (X): mòduls

 1. Retroenllaç: Festa Pangolina! | Anotacions al marge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s