Enlightenment 17 (XIII): lleixes

Un element important en l’organització d’Enlightment 17, com en la de qualsevol escriptori, són les lleixes, àrees rectangulars que actuen com a contenidors de llançadores, d’indicadors i de gadgets diversos. Per omissió, E17 ens haurà situat una d’aquestes lleixes en la part inferior de l’espai virtual de treball: de fet, la trobarem en tot els espais de treball. Anem a fer-hi alguns canvis.

Autoocultació de la lleixa

En una pantalla petita és molt convenient que les lleixes s’amaguin quan no les necessitem. Farem clic amb el botó de la dreta sobre un punt lliure de la lleixa i s’obrirà el menú contextual: ens situarem sobre l’opció Shelf bottom i cercarem l’opció Settings.

Un cop hem clicat en Settings, s’obrirà un panell de configuració com el següent:

Ens mourem cap a la dreta fins a la secció Auto oculta, on activarem l’opció Oculta automàticament la lleixa. Ens assegurarem que l’opció Mostra quan el ratolí estigui a sobre està activada, i reduirem el Temps d’amagar i la Durada de l’ocultació al mínim:

Clicarem sobre Aplica i veurem com la lleixa s’amaga (posarem el ratolí a sobre per fer-la sortir). Clicarem sobre Tancar i continuarem investigant.

Contingut i estructura de la primera lleixa

Fixem-nos ara en l’aspecte de la lleixa per omissió; veiem que està formada pels següents elements, d’esquerra a dreta:

  • gadget Inici:

Si heu seguit aquesta sèrie d’articles, ja hi estareu familiaritzats: Inici ens permet accedir a les aplicacions, a les opcions de configuració, etc.

  • gadget Paginador:

Representa de forma esquemàtica els espais virtuals de treball que tenim definits i ens permet passar de l’un a l’altre fent clic al damunt.

  • gadget IBox:

Espai de dimensions variables on apareix una icona per cada aplicació minimitzada.

  • gadget IBar:

Icones llançadores d’aplicacions. Podem definir una IBar diferent per a cada lleixa.

  • gadgets indicadors:

Freqüència de CPU, bateria i rellotge, en aquest cas, però podrien ser uns altres.

És important recordar que sobre la lleixa col·loquem gadgets, i que alguns gadgets poden tenir un contingut més o menys complex (com l’IBox i l’IBar).

Creant una lleixa per al paginador

Anem a distribuir el contingut de la lleixa original entre d’altres de nova creació. Començarem creant-ne una en la part superior central de l’espai de treball i instal·lant-hi el paginador.

Invoquem el menú Principal clicant sobre el fons de pantalla; ens situem sobre Settings i, després, sobre Lleixes:

Obtindrem una finestra com la següent:

Mostra la llista de les lleixes que existeixen: només una. Cliquem sobre Afegeix i això en crearà una altra, a sota de l’espai de treball, a la dreta (Shelf bottom_right). La seleccionem en la llista:

Per configurar-la, cliquem sobre Setup i s’obrirà un nou panell. Deixarem la secció Apilant sense canvis i passarem a Posició. Observarem que hi ha 12 posicions possibles (tres per cada costat de la pantalla) i que apareix marcada la inferior dreta. Marcarem la posició superior central:

Clicarem sobre Aplica i sobre Tanca. Observarem que la nova lleixa s’ha resituat, però continua amb la denominació inicial. Tornarem a clicar sobre Setup i continuarem fins a la secció Mida:

Arrossegarem el cursor fins arribar als 80 píxels i comprovarem que continua marcada l’opció Shrink to Content Width. Canviarem a la secció Estil, triarem el fons invisible i clicarem sobre Aplica:

En la secció Auto oculta, marcarem Oculta automàticament la lleixa i reduirem al mínim tant el Temps d’amagar com la Durada de l’ocultació.

Clicarem sobre Aplica i passarem a la següent secció, Taula de treball. Observarem que està seleccionada l’opció Show on all desktops; com que això és el que volem, no hi farem cap canvi:

Clicarem sobre Tanca. Ara disposem d’una lleixa invisible sense cap contingut: una mica inútil, oi? Bé, ara clicarem amb el botó dret sobre el paginador que es troba a la lleixa original; en el submenú, navegarem per Gadget Paginador / Move to / shelf 5 i clicarem aquí:

Observarem que el paginador ha desaparegut de la posició inicial i que ara es troba en la nova lleixa, en la part superior de l’espai de treball, quan posem el ratolí a sobre:

Creant una lleixa per a Systray

En fer una ullada als mòduls, dèiem que n’hi havia un que ens permetria de veure les icones de certes aplicacions (com Dropbox o nm-applet). Crearem una lleixa invisible a l’esquerra i col·locarem en ella Systray.

Invoquem el menú Principal clicant sobre el fons de pantalla; ens situem sobre Settings i, després, sobre Lleixes.

En aparèixer el panell de Configuració de lleixes, cliquem sobre Afegeix. Això farà aparèixer una nova lleixa en la mateixa posició que abans; la seleccionarem i clicarem sobre Setup:

En el panell que s’obrirà (Configuració de les lleixes), anirem a la secció Posició i marcarem el costat esquerre, al centre:

Farem clic sobre Aplica i tancarem el panell. Ens situarem sobre la nova lleixa; farem clic a sobre amb el botó dret i ens mourem fins a Shelf left / Contents, clicant en aquest punt. En el panell de Continguts de la lleixa, seleccionarem Systray i clicarem sobre Afegir gadget:

tancarem el panell i observarem el resultat col·locant el ratolí sobre el nou panell per fer-lo aparèixer:

Naturalment, si preferiu una distribució diferent de lleixes, podeu adaptar-la als vostres gustos i hàbits de treball.

Anuncis

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en enlightenment, entorns d'escriptori, gnu-linux, GNU/Linux, Informàtica, programari, programari lliure i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Enlightenment 17 (XIII): lleixes

  1. Retroenllaç: Enlightenment 17 (XIV): lleixes diferents en cada espai de treball | Anotacions al marge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s