Enlightenment 17 (XIV): lleixes diferents en cada espai de treball

Ahir vam veure com crear noves lleixes en E17 i com configurar-les; avui continuarem el tema descrivint la manera de crear lleixes diferents per a cada espai de treball. Així, considerarem que dediquem dos espais al treball ordinari i hi posarem una lleixa amb llançadores d’aplicacions d’ofimàtica; en un tercer espai, situarem llançadores a aplicacions de comunicacions, i, finalment, en el quart espai, crearem una lleixa amb aplicacions d’administració.

Una lleixa en dos espais

Accedirem al panell de Configuració de lleixes: Principal / Settings / Lleixes.

Clicarem sobre Afegeix per crear-ne una de nova, que apareixerà com a Shelf bottom-right; la seleccionarem i clicarem sobre Setup:

Dins del panell de configuració, anirem a la secció Posició i marcarem la inferior esquerra:

Clicarem sobre Aplica i continuarem cap a la secció Auto oculta, on marcarem, com hem fet en altres ocasions, Oculta automàticament la lleixa; en la mateixa secció, reduirem al mínim el Temps d’amagar i la Durada de l’ocultació.

Clicarem sobre Aplica i passarem a la secció següent, Taula de treball. Seleccionarem Show on specified Desktops (Mostra en els espais de treball especificats) i on marcarem les dues que formen la primera línia i on, en principi, tenim fons de pantalla que ens recorden el trist deure del treball:

Per fer-ho, clicarem sobre el primer, premerem Ctrl i, sense soltar-lo, clicarem sobre el segon. Clicarem sobre Aplica i la nou lleixa haurà de ser visible en els dos espais seleccionats, però no en la resta.

Després de comprovar-ho, podem tancar els dos panells que tenim oberts.

Crear llançadores específiques per a la nova lleixa

Les icones llançadores no es troben directament sobre cap lleixa, sinó dins del gadget anomenat IBar. Així, haurem de començar creant-ne un de nou per a la nova lleixa (el que existeix en la lleixa original s’anomena default i conté les llançadores que vam triar en entrar per primer cop a Enlightenment).

Ens situem sobre la nova lleixa, cliquem a sobre amb el botó dret i avancem en el menú des de Shelf bottom_left fins a Contents, fent clic aquí:

En el panell Continguts de la lleixa, triarem IBar i clicarem sobre Afegir gadget:

Observarem que quedarà marcat. Com que no volem afegir cap altre gadget a aquesta lleixa, clicarem sobre Tanca.

Ens tornarem a situar sobre la nova lleixa i veurem que hi ha aparegut l’IBar default: les llançadores de la primera lleixa es troben aquí. Però, com que no és això el que volem, les canviarem; és a dir, crearem un nou gadget IBar amb un nom i un contingut diferents.

Farem clic amb el botó de la dreta sobre qualsevol icona d’aquesta lleixa; el menú contextual ens mostrarà tres opcions: la primera farà referència a la icona que hem clicat; la segona, al gadget IBar; la tercera, a la pròpia lleixa. En aquest cas, situarem el ratolí sobre Gadget IBar i, en el submenú que s’hi obrirà, clicarem sobre Settings:

 

S’obrirà el panell de configuració de l’IBar; observarem que només n’hi ha un, el ja esmentat default:

Clicarem sobre Afegeix; apareixerà un altre panell on haurem d’introduir el nom de la nova IBar:

Escriurem «Ofimàtica» i clicarem sobre D’acord.

Ja que hi som, podem repetir els dos darrers passos i crear els IBar «Comunicacions» i «Administració»:

Cliquem sobre Aplica i continuem.

Ens situem sobre «Ofimàtica» i cliquem Setup.

S’obrirà el panell d’Aplicacions de l’IBar: com que no n’hem seleccionat cap encara, no hi trobarem cap marcada:

En triarem algunes: clicarem sobre Abiword i clicarem Afegir. Repetirem el procés amb Gnumeric, Osmo, Xpad (poden ser qualssevol altres, és clar).

Probablement, trobarem que estava marcada Sylpheed: l’haurem desmarcat fent clic a sobre i clicant sobre Esborra.

Conclourem el procés clicant sobre Aplica i sobre Tanca. Tanmateix, la nova lleixa continua mostrant les icones de default: quins passos ens falten? Doncs, en el panell IBar Settings, que encara hauria d’estar obert, ens falta clicar sobre Aplica i sobre Tanca.I, ara, sí: la nova lleixa, que apareix en els dos espais de treball de la primera línia, mostra les llançadores que acabem de triar:

 

 

En canvi, els altres dos espais no presenten aquesta lleixa.

Una lleixa per a les comunicacions

El procés és similar a l’anterior; perquè ens resulti més clar, ens situarem sobre l’espai de treball que dedicarem a aquesta activitat.

Repetim el procés de la primera secció d’aquest article («Una lleixa en dos espais»). En arribar, però, a la secció Taula de treball, marcarem Shown on specified Desktops, però marcarem només el tercer espai virtual de la llista de la llista i clicarem Aplica:

Clicarem sobre Tanca i tancarem, també, l’altre panell.

Ara, repetirem els passos de la segona secció d’aquest article («Crear llançadores específiques per a la nova lleixa»), fins que arribarem a obrir el panell de configuració d’IBar (IBar Settings): seleccionarem l’IBar «Comunicacions» i clicarem sobre Setup:

En obrir-se el llistat d’aplicacions, triarem les que fan al cas: navegador Chromium, Pidgin, Sylpheed (que potser ja estava marcat), Transmission.

Clicarem Aplica i Tanca; en l’altre panell, clicarem Aplica i Tanca, també, i ara hauríem de trobar, en l’espai virtual de comunicacions, la lleixa amb aquestes llançadores:

 

Una lleixa per a eines d’administració

Ja que hi som, farem bé les coses i crearem una darrera lleixa amb eines d’administració del sistema i la situarem en el darrer espai de treball. Començarem per situar-nos sobre el quart espai.

Repetim el procés de la primera secció d’aquest article («Una lleixa en dos espais»). En arribar, però, a la secció Taula de treball, marcarem Shown on specified Desktops, però marcarem només el quart de la llista i clicarem Aplica:

Clicarem sobre Tanca i tancarem, també, l’altre panell.

Ara, repetirem els passos de la segona secció d’aquest article («Crear llançadores específiques per a la nova lleixa»), fins que arribarem a obrir el panell de configuració d’IBar (IBar Settings): seleccionarem l’IBar «Administració» i clicarem sobre Setup:

En obrir-se el llistat d’aplicacions, triarem aquelles que tenim costum d’emprar més sovint (n’hi ha tantes que és millor fer-ne una tria); podríem emprar, per exemple: Additional Drivers, Disk Utility, GDebi, Synaptic, Gestor de tasques, LXKeymap, Network Connections, Paràmetres de la sessió d’escriptori, Screensaver, Update Manager, Users and Groups.

Clicarem Aplica i Tanca; en l’altre panell, clicarem Aplica i Tanca, també, i ara hauríem de trobar, en l’espai virtual de comunicacions, la lleixa amb aquestes llançadores:

 

Si hem tingut la precaució de triar fons de pantalla per a cada espai de treball que guardin alguna relació amb l’activitat que hi volen dur a terme, a hores d’ara disposem d’un entorn d’allò més còmode.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en enlightenment, entorns d'escriptori, GNU/Linux, Informàtica, programari, programari lliure i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s