Enlightenment 17 (XVI): solucionant les llançadores sense icona a les lleixes

Si heu seguit i aplicat els articles dedicats a les lleixes (XIII i XIV d’aquesta sèrie), haureu observat que algunes de les llançadores que hi creàvem no presentaven cap icona, només un espai en blanc. De fet, en la lleixa que es va crear en entrar per primer cop a E17, passava el mateix: l’aplicació File Manager (PCManFM) no mostrava cap representació gràfica. A què es deu això i com se soluciona?

En aquesta lleixa s'aprecia un buit: PCManFM no té cap icona

En aquesta lleixa s’aprecia un buit: PCManFM no té cap icona

En realitat, el problema és ben senzill. Per a cada aplicació instal·lada, hi ha un fitxer de configuració al directori /usr/share/applications (fitxers de text amb extensió .desktop); una de les entrades d’aquest fitxer indica el lloc on es troba la icona associada $mdash;o el lloc on s’hauria de trobar.

De vegades, la icona per omissió no està instal·lada en el sistema; així, hi hauria dues vies bàsiques per solucionar el problema: o bé instal·lem la icona en el lloc apropiat, o bé instal·lem i configurem una icona diferent. En general, trobo més fàcil el segon procediment.

Obtenció de les icones apropiades

Comencem per crear una carpeta apropiada on les anirem desant: recomano crear ~/Imatges/Icones. Des d’un terminar, escrivim:

$ mkdir -p ~/Imatges/Icones

i premem Entrar.

A continuació, obrim el nostre navegador preferit (ehem, un navegador gràfic seria més còmode: els usuaris d’Elinks i d’altres navegadors en mode text haurem de fer un esforç 😉 ) i escollim un cercador d’imatge; Google Images aniria bé.

Introduïm en el cercador el nom de l’aplicació (PCManFm, en aquest cas) seguit de la paraula «icon» i premem Enter. Quan ens presenti els resultats, podrem selecciona la mida Icona (si esteu emprant Google Images, trobareu l’enllaç en la columna de l’esquerra… fins que tornin a canviar la configuració del cercador). Triarem la que més representativa ens resulte i la desarem a la carpeta d’icones:

  • clicarem sobra la icona amb el botó dret del ratolí;
  • triarem «Obre l’enllaç en una pestanya nova»;
  • en la nova pestanya, clicarem sobre l’enllaç «Mida completa»;
  • clicarem sobre la imatge de la icona amb el botó dret del ratolí;
  • triarem «Desa la imatge com a…»;
  • en el panell «Desar», seleccionarem la carpeta ~/Imatges/Icones i hi desarem el fitxer amb un nom apropiat (el de la aplicació que representa sol ser la millor opció).

Repetim aquests passos per a la resta d’icones que ens interessi afegir (o modificar: el procés seria el mateix). Els passos descrits poden variar una mica en funció del navegador que feu servir, però segons quin cercador d’imatges empreu.

Assignant la icona a cada aplicació

Localitzarem, sobre qualsevol de les lleixes, el lloc en blanc que ocupa l’aplicació necessitada d’icona; en el nostre exemple, cercarem sobre la lleixa original l’espai en blanc que correspon a File Manager (posant el ratolí a sobre del buit, apareix el nom de l’aplicació, com ja haureu observat). Cliquem sobre el buit amb el botó de la dreta del ratolí i, en el menú contextual, avancem per Icon File Manager / Propietats, on cliquem:

 

Accedint a les propietats de la icona

Accedint a les propietats de la icona

Obtenim el següent panell de configuració:

 

Panell de configuració. Pestanya «Bàsic»

Panell de configuració. Pestanya «Bàsic»

En la primera pestanya, Bàsic, podríem modificar els valors del Nom (el que apareix en passar el ratolí sobre la icona, o en els llistats d’aplicacions), del Comentari (que podem fer que sigui visible en els menús d’aplicacions) o l’ordre concreta amb què es llança l’Aplicació. De moment, no canviarem res i passarem a la següent pestanya, Icona:

 

Panell de configuració. Pestanya «Icona»

El requadre en negre representa el que ja sabem: que el sistema no troba cap icona en el lloc on, per omissió, l’esperava trobar-la. Cap problema: cliquem sobre el requadre negre i s’obrirà un panell que ens permetrà cercar la nova icona:

 

Localitzant la icona apropiada

Ens mourem fent clic sobre Home (columna de l’esquerra), i, després, per Imatges i Icones (columna central). Aquí, clicarem sobre la icona que volem associar a la nostra aplicació:

 

Seleccionant la icona

En veurem la vista prèvia a la columna dreta. Si és del nostre gust, clicarem sobre D’acord i, un altre cop al panell de configuració, sobre Aplica. Finalment, podrem comprovar-ne el resultat en la lleixa:

 

Resultat final: la lleixa amb la icona

Si el resultat és el que esperàvem, ja podem tancar el panell Editor de l’entrada de taula de treball.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en enlightenment, entorns d'escriptori, GNU/Linux, Informàtica, programari, programari lliure i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s