Españolizar

El ministre (presumptament, d’educació) Wert s’ha despatxat aquesta setmana amb unes declaracions força aclaridores: el seu objectiu és «españolizar a los alumnos catalanes». Resulta que el verb «españolizar» apareix al Diccionario de la Real Academia Española, i significa «dar carácter español».

Com que això del caràcter és una mica filosòfic i ambigu, una segona consulta al DRAE ens fa trobar la sisena accepció del mot: «Conjunto de cualidades o circunstancias propias de una cosa, de una persona o de una colectividad, que las distingue, por su modo de ser u obrar, de las demás. El carácter español. El carácter insufrible de Fulano.» Un cop aclarit el concepte, i amb el dubte de si els exemples adduïts han estat seleccionats a petició del fulano, vull dir, del ministre, continuem analitzant les seves paraules.

Així, hem descobert que el ministre (presumptament, d’educació) Wert vol donar, als alumnes catalans, el conjunt de qualitats pròpies dels alumnes espanyols.

La veritat, vist així, oi que no sembla tan greu? Vull dir que no crec que els alumnes espanyols tinc cap qualitat específica que els faci diferents dels alumnes espanyols; tret, és clar, del fet que els alumnes catalans parlen català, se senten catalans i són catalans, mentre que els alumnes espanyols parlen castellà, se senten espanyols i són espanyols. I, com que aquestes són les tres úniques diferències entre tots dues col·lectivitats, és de suposar que són aquestes les tres qualitats que vol imprimir en els nostres alumnes.

Pel que fa a la primera, el ministre (presumptament, d’educació) Wert es pot estalviar l’esforç: els alumnes catalans ja parlen castellà; segons les dades del ministeri que ell preumptament dirigeix, fins i tot el parlen millor que en algunes comunitats monolingües castellanes. Si vol equiparar els uns i els altres, seria interessant que provés de fer aprendre català als alumnes espanyols; de fet, aquest ha estat un dels grans fracassos de la constitució espanyola, que no ha previst mantenir l’equilibri lingüístic i no ha fet que els alumnes de les comunitats castellanoparlants aprenguessin, no dic el català, però sí alguna de les altres llengües que es parlen a l’estat. Això i una mica de cultura de la diversitat ens haurien estalviat l’esclat nazionalista espanyol que estem patint (i suportant amb paciència) des de fa anys.

Sobre els sentiments, però, el ministre (presumptament, d’educació) Wert faria bé en llegir-se el Collar de la coloma, bellíssim assaig sobre l’amor escrit per Ibn Hazm de Sevilla. Aquí, el poeta andalusí defensa que els sentiments pertanyen a l’ànima i que aquesta pertany a Déu, qui hi posa els sentiments que li vénen de gust; així, l’home no és responsable dels seus sentiments, sinó de com els administra, què fa amb ells.

Seguint aquests raonaments, el ministre (presumptament, d’educació) Wert faria millor en defensar un sistema educatiu que formés persones amb la curiositat per conèixer els sentiments dels altres i amb la maduresa de respectar els sentiments diferents o contraris i viure pacíficament els propis.

Per acabar, una cosa no pot ser convertida en ella mateixa, sinó, en el millor dels casos, en una altra de diferent: podem convertir una fusta en una cullera, però no podem convertir una fusta en una fusta, no parlaríem de conversió. Així, quan el ministre (presumptament, d’educació) Wert diu que vol convertir alumnes catalans en alumnes espanyols, està afirmant que els alumnes catalans NO són espanyols.

I, la veritat, és molt agradable escoltar el ministre  Wert deixar-se de propaganda i declarar aquesta evidència. Potser, al final, encara ens entendrem.

Aquesta entrada ha esta publicada en democràcia, desinformació, educació, Educància, independència, pirata, Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s