Activar el tapping (clic) del touchpad en Fedora 13 Goddard

Si instal·leu Fedora 13 Goddard en qualsevol de llurs variants sobre un portàtil, ultraportàtil o netbook, observareu que el touchpad no funciona de la manera habitual: si intenteu fer clic amb un cop lleuger sobre el rectangle sensible, no aconseguireu res, i haureu de recórrer a prémer els botons que l’acompanyen. Per sort, no es tracta d’un problema de controladors, sinó de la configuració per omissió de Fedora.

Afortunadament, activar el tapping és la mar de fàcil, al menys en els escriptoris més populars (KDE, Gnome). No ho és tant en Xfce i LXDE (i la resta d’entorns, suposo); però modificant un fitxer de configuració solucionarem el problema. Anem a veure els diferents casos.

KDE

(Referència trobada a Fedorando)

Feu clic al Menú F / System Settings : pestanya “General” : secció “Keyboard & Mouse” / subsecció “Touchpad” : pestanya “Tapping”. A la banda inferior, sota el títol “Buttons”, hi trobareu dos panells: en el de l’esquerra (Tapping) seleccioneu One Finger; en el de la dreta (means) seleccioneu Left Button. Feu clic sobre el botó “Apply” i ja ho teniu.

El LiveCD de KDE no porta més idioma que l’anglès; abans que fer una traducció inexacta al català, he preferit deixar-hi la nomenclatura original.

Gnome

(Referència trobada a Fedorando)

Aneu a Sistema / Preferències / Ratolí. En la finestra que s’obrirà, trieu la pestanya “Ratolí tàctil”; en la secció General, marque l’opció Habilita els clics amb el ratolí tàctil: l’efecte és immediat; feu clic sobre el botó “Tanca” i haureu acabat.

Xfce

Tot i que Xfce compta amb una opció gràfica per configurar el ratolí i el touchpad, accessible des de Menú F / Preferències / Ratolí, l’opció que ens interessa no s’hi troba implementada (de moment: paquet xfce4-settings.i686, versió 4.6.4, que és la que es troba al LiveCD; la versió 4.6.5 ja està disponible, però, com que no l’he instal·lat, no sé si inclou alguna millora), de manera que ens hi veurem obligats a aplicar la solució per al cas general, que explico tot seguit.

LXDE (i cas general)

(Resum de la solució trobada a Viva o Linux)

Obrim un terminal: Menu F / Eines del sistema / LXTerminal
Adquirim drets de superusuari:

$ su root

Creem i editem el fitxer/etc/xorg.conf:

# vim /etc/xorg.conf

(Fedora no porta vim instal·lar; el podeu instal·lar amb yum install vim)
Escrivim el següent codi en el fitxer que acabem de crear:

Section "InputClass"
   Identifier "tap-by-default"
   MatchIsTouchpad "on"
   Option         "TapButton1" "1"
   Option         "TapButton2" "3"
   Option         "TapButton3" "2"
EndSection

Guardem el fitxer i et tanquem, reiniciem les X (o reiniciem el sistema, ja no ho recordo) i ja tenim el tema solucionat: ja podem fer clic amb un cop sobre el touchpad.

(Atenció, només he provat aquests mètodes sobre l’ASUS EeePC 4G, no puc assegurar que funcioni. No ho he provat sobre Xfce.)

Powered by ScribeFire.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada ha esta publicada en fedora, gnome, GNU/Linux, howto, kde4, lxde, touchpad, xfce. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari